Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Hypotéky na historickom minime. Napriek tomu patria medzi najdrahšie
Zdielať na

Hypotéky na historickom minime. Napriek tomu patria medzi najdrahšie

BRATISLAVA / Slovenské banky patria v rámci únie medzi tie najtransparentnejšie! Vyplýva to z prieskumu Európskej komisie. Keď sa ale pozrieme na výšku úrokov pri hypotékach, patríme k tým najdrahším. No a podľa analytikov, lacnejšie už ani nebudú. Takže je milé, že sú transparentné. Len čo z toho, keď úroky pri hypotékach už vraj dosiahli svoje dno a lepšie už nebudú.

Banky vraj nemajú skryté poplatky

Ak by ste vraj v našich bankách chceli nájsť nejaké skryté poplatky, museli by ste sa vraj poriadne zapotiť. A to ani nie kvôli tým pekelným horúčavám, ktoré sú vonku. Naše banky vraj zatĺkajú najmenej.

"To znamená, že spotrebiteľ v prípade, že má záujem, má možnosť dozvedieť sa aké je štruktúra poplatku za vedenie bankového účtu a aká je výška jednotlivých poplatkov," hovorí Andrej Králik, hovorca zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Európa má hypotéky lacnejšie

Otvorene sa ale banky priznávajú k výške úrokovým sadzbám a tie už nie sú v porovnaní so zvyškom Európy práve najnižšie. A to aj napriek tomu, že sú na historickom minime. Kým vo februári ste si zobrali hypotéku s úrokom 4,9 percenta, v máji to už bolo takmer o jedno percento menej.

"Čo sa týka nasledujúcich mesiacov, už takýto skok neočakávame, skôr počítame s tým, že sa to bude pohybovať okolo tých 4 percent,"
upresnila Eva Sadovská, analytička Poštovej banky.

"V súčasnosti sú úrokové sadzby pri úveroch na bývanie na historických minimách, preto nevidíme ďalší priestor na znižovanie," povedala za Tatra banku jej hovorkyňa Marína Smolková.

Mnoho Slovákov na hypotéku jednoducho nemajú

Nízke úroky však nepomáhajú ľuďom rozhýbať sa a kúpiť si v tejto dobe vlastné bývanie. Mnohí jednoducho nemajú za čo, keďže nemajú prácu. A tak aj ceny nehnuteľností sa udržujú na úrovni roku 2007. No a ak sa Vám podarí predsa len niečo našporiť, možno sa Vám oplatí ešte pár mesiacov s kúpou bytu, či domu počkať.

"Už štandardne sa hýbu úrokové sadzby na jeseň kedy banky prichádzajú s kampaňami a aj časť úrokových sadzieb môže ešte klesnúť," radí Zuzana Eliášová, poradila hovorkyňa ČSOB.

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy