Zatiahnuté
25°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Vrátiť tovar šmejdom je takmer nemožné
Zdielať na

Vrátiť tovar šmejdom je takmer nemožné

BRATISLAVA / Prípadov oklamaných ľudí "šmejdami" je každý deň viac a viac. Tí ale vyhľadávajú pomoc až keď je neskoro. Keď zistia že tovar je nekvalitný a predražený. Vrátiť však takúto vec, je niekedy priam nemožné.

Predražený tovar

Pani Zdeňka, tak ako mnohí ďalší, naletela na sladké reči podvodníkov. Ako svadobný dar kúpila svojmu vnukovi kuchynský robot za 400 eur. Ako však neskôr zistila, nie je taký úžasný ako o ňom hovorili.

"Myslela som si, že to je dobrá kúpa," hovorí pani Zdeňka. "Tých 400 eur, ktoré pani zaplatila je bezdôvodným obohatením spoločnosti, ktorá jej predala tieto výrobky," hovorí právnik Peter Lukášek.

List firma neprebrala

Podľa jej dcéry má tento spotrebič hodnotu tak 50 eur. Okamžite ho preto chceli vrátiť. "Boli k dcére neslušní," dodáva pani Zdeňka.

To ich neodradilo, a tak využili právo vrátenia tovaru a teda aj odstúpenia od zmluvy do 7 pracovných dní. Keďže pani Zdeňka je z opačného kúta Slovenska ako je sídlo firmy, tak to poslali poštou. "List neprijali, balík neprijali. Neviem sa zbaviť ani tovaru, ani neviem dostať svoje peniaze naspäť," dodáva oklamaná zákazníčka.

Schránková firma

Tak sme začali pátrať. V sídle firmy sme nenašli nikoho. Iba poštovú schránku, ktorá je spoločná pre takmer 150 firiem. "Zásielka je na pošte ešte uložená 18 kalendárnych dní. Po uplynutí lehoty pošta pošle zásielku späť odosielateľovi," upresňuje postup Slovenskej pošty jej hovorkyňa Andrea Pivarčiová.
 

Rovnako nikoho sme nenašli ani na adrese prevádzky. "Zrušili to, než im začal termín nájmu," povedala nám pani z budovy, v ktorej sme firmu hľadali. "Živnostenský úrad má právo danú prevádzkareň zrušiť," hovorí riaditeľ odboru živnostenského podnikania Ministerstva vnútra SR Ján Dutko.

Pomôcť môže len súd

V takomto prípade je zbytočné kontaktovať Slovenskú obchodnú inšpekciu, Živnostenský úrad, či políciu. Ak chce pani Zdeňka vidieť svojich 400 eur, tak jej zostáva jediné a to obrátiť sa na súd a dúfať, že tentokrát si poštu niekto prevezme.

"Nie je iná cesta ako by mohla postupovať," dodáva právnik Peter Lukáśek. Platí jedno. Odstúpenie od zmluvy je platné. Ako dôkaz pani Zdeňke o tom poslúžia doklady z pošty, že v stanovenej lehote chcela zmluvu zrušiť.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy