Oblačno
15°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Šmejdi už ľudí neoklamú! Toto si na nich pripravil parlament
Zdielať na

Šmejdi už ľudí neoklamú! Toto si na nich pripravil parlament

BRATISLAVA / Šmejdi sa už dostali aj na pôdu parlamentu! Poslanci im totiž vyhlásili vojnu a mimoriadne informovali o novej legislatíve, s ktorou proti nim vyrážajú do boja. Novela zákona o ochrane spotrebiteľa vraj zastaví agresívne praktiky niektorých "podnikateľov". Tí budú musieť napríklad už vopred zverejňovať ceny svojich produktov.

Ľudia budú vedieť, čo bude ponúkané

Dôverčiví dôchodcovia by mali byť chránení už čoskoro o niečo viac. Parlament totiž šmejdom a ich predvádzacím akciám vyhlásil vojnu. No a zbraňou poslancov je vraj nová legislatíva.

"Samotné spoločnosti budú musieť pred začatím akcie upovedomiť samotných návštevníkov akcie o tom, čo sa na akcii bude diať, čo bude ponúkané," hovorí predkladateľ novely Otto Brixi (Smer-SD).

SOIka bude môcť akciu zakázať

"Slovenská obchodná inšpekcia bude môcť chodiť na akcie šmejdov bez toho, že by ju, ale aj mladých ľudí mohli vyhodiť, čo bola jedna praktika. Bude môcť zakázať akciu ako takú," tvrdí predkladateľ novely Anton Martvoň (Smer-SD).

Okrem toho budú musieť organizátori vopred zverejniť ceny, za ktoré budú predávať svoj tovar a ak niekto akciu takisto vopred nenahlási, zvyšuje sa aj pokuta až do 16 500 eur. A ak si už aj tovar kúpite, budete ešte jednu záchrannú brzdu.

"Predlžujeme lehotu na odstúpenie od zmluvy bez udania dôvodu na 15 dní," doplňuje štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská.

Nová legislatíva pôjde do prvého čítania na prvú septembrovú schôdzu. Začať platiť by mala už začiatkom októbra.

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy