Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Klamaním dôchodcov zarábajú tisíce. Ministerstvo hovorí dosť!
Zdielať na

Klamaním dôchodcov zarábajú tisíce. Ministerstvo hovorí dosť!

BRATISLAVA / Šmejdi zrejme dostanú po prstoch! Ministerstvo hospodárstva totiž pripravuje legislatívu o tom, aby im už žiadna predvádzacia akcia neušla. No a vyslať na ne chce cez obchodnú inšpekciu agentov, ktorí budú mať za úlohu splynúť s davom.

Sťažností sú stovky, predajcovia pokračujú

Len za máj a jún dostala slovenská obchodná inšpekcia až 334 podnetov od oklamaných ľudí. "Ja vám vždy ukážem nejaký ten výrobok a ten človek, ktorého vytiahnem, si to potom v rámci reklamy zoberie zadarmo," aj takéto frázy používajú predajcovia na predvádzacích akciách.

"Dostali sme kufríky, v ktorých boli výhry, sme boli štyria. Každého oni upozornili, že nemá povedať, že je výherca," opísala udalosti oklamaná žena. Predvádzacie akcie, hlavní zákazníci dôchodcovia. A čím starší, tým lepšie. "Nemusíte byť smutní, lebo tých výrobkov tu bude päť a ešte vylosujeme ďalšich štyroch," pokračuje predajca na predvádzacej akcii.

Vyhľadávajú hlavne starších ľudí

Na Slovensku vraj aktuálne pôsobí okolo 35 firiem, ktoré hromadné predvádzacie akcie organizujú. Rozhodne nemožno všetky hádzať do jedného vreca, ale pre "šmejdov" rozhodne platí, že tak ako si hyeny v prírode vyberajú tú najslabšiu korisť, neseriózni predavači idú len po starších ľuďoch, ktorí sa nevedia dostatočne brániť.

"My tam dávame trebárs našich najstarších inšpektorov. Keď vidia, že sú tam mladšie ročníky, tak buď to zrušia, alebo nás tam nevpustia," hovorí Dáša Krkošová, hovorkyňa Slovenskej obchodnej inšpekcie.

Pomôcť má legislatíva

Problémom je, že Slovenská obchodná inšpekcia stále o všetkých predvádzacích akciách nevie. A tak na miesto ani nemôže poslať svojich agentov, aby včas všetko zastavili. Rezort hospodárstva preto mení legislatívu. "Tieto akcie budú musieť organizátori dopredu ohlasovať, tak aby slovenská obchodná inšpekcia mohla včas prísť prípadne na kontrolu," dodal hovorca Ministerstva hospodárstva Stanislav Jurikovič.

Nová legislatíva by mala začať platiť do konca tohto roka. Zatiaľ sa ale nevie, aké pokuty budú pre obchodníkov, ktorí svoje predvádzacie akcie nenahlásia. Vraj ale môžeme hovoriť o tisíckach eur.

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy