Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pozor na podvodníkov na internete! Lákajú cenou
Zdielať na

Pozor na podvodníkov na internete! Lákajú cenou

BRATISLAVA / O podvodoch na slovenských internetových stránkach sme vás už informovali viackrát. Naša polícia sa však momentálne zaoberá stovkami prípadov, ktoré sa na seba náramne podobajú. Všetko nasvedčuje tomu, že môže ísť o organizovanú skupinu.

Podozrivá je najmä nízka cena

Takýto mobil bežne stojí okolo 400 eur. Viacerí inzerenti ho ale ponúkajú ako úplne nový za tretinovú cenu. A oklamaní zákazníci už peniaze ani tovar nikdy nevideli. "Potvrdil to, že mu peniaze prišli na účet ale povedal, že mi tablet už nedôjde," opísal praktiky predajcov z internetu podvedený kupujúci Andrej.

Obľúbené tablety a smartfóny, ktoré stoja stovky eur, ponúkajú predajcovia za podozrivo nízke ceny. "Pán v podstate vedel presne ako má na mňa ísť. Dokázal ma presvedčiť, bol veľmi presvedčivý," aj takéto sú skúsenosti oklamaných ľudí.

Podvodníci chcú peniaze vopred

Všetky tieto inzeráty majú spoločných viacero znakov - ide o  lacný tovar, vždy podobné telefónne čísla od jedného operátora a predajca trvá na bankovom prevode peňazí.

"Každý telefonát jeho smeruje k tomu, aby sa dozvedel akú banku ja mám, takže prevod z banky do banky prebehne okamžite, tak v podstate som mu povedala áno vieme sa dohodnúť aj na prevode," opísala svoju skúsenosť podvedená Jarka. Podvodom jej vznikla škoda 180 eur.

Telefóny a účty sú registrované na biele kone

Stopy smerujú navyše k ďalším osobám, ktoré majú na starosti komunikáciu so zákazníkmi. Čísla mobilov a účtov sú vo viacerých prípadoch registrované na takzvané biele kone.

"Telefóny, ktorými komunikujú sú často evidované na bezdomovcov. účty, na ktoré majú záujemcovia posielať peniaze sú vedené na osoby, ktoré ani nemajú dispozičné právo k týmto účtom," poskytla k prípadu vyjadrenie Martina Kredatusová, hovorkyňa Polícia Trnava.

Neváhajte chrániť svoje práva

Ak patríte aj vy medzi podvedených, neváhajte podať trestné oznámenie aj keď škoda nepresiahla 266 eur. Trnavská polícia už rieši spolu viac ako 100 oznámení. "Iba ja čo som sa dopátral k dvanástim behom dvoch týždňov a suma bola cez 3500 eur vlastne škoda," povedal poškodený Andrej.

Či môže patriť podozrivo lacný tovar do skupiny podvodných inzerátov si môžete overiť aj na facebookovej stránke podvod bazos.sk, kde nájdete najaktuálnejšie podozrivé inzeráty.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy