Skoro jasno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
SKRYTÁ KAMERA: Šmejdi a ich obchodné taktiky, pozrite sa
Zdielať na

SKRYTÁ KAMERA: Šmejdi a ich obchodné taktiky, pozrite sa

BRATISLAVA / Obchodná inšpekcia rieši viac ako 300 prípadov oklamaných dôchodocv od šmejdov a číslo každým dňom stúpa. Títo obchodníci-ako si hovoria-používajú čoraz nekalejšie praktiky. Úrady im vyhlásili "vojnu". Slovákov budú školiť, pritvrdia pokuty...

Nasadia tajných

Ministerstvo hospodárstva ku koncu roku pripravuje zákon, ktorý by organizátorom prikazoval ohlasovať tieto akcie a tak by si na nich mohli posvietiť agenti, ktorí splynú s davom.

"Pokuty, ktoré budú následne udeľované, budú tak vysoké, aby boli motivujúce. A to tak, aby tieto spoločnosti nevykonávali nekalú činnosť," podotkol hovorca ministerstva hospodárstva Stanislav Jurikovič.

Na vlastnej koži

Ako vyzerá akcia "šmejdov" v praxi. Jednu sme vyskúšali. A to v obci Čataj. Hneď po vystúpení z autobusu pred miestnym kultúrnym domom vítali účastníkov štyria Česi. Okamžite rozdali žrebovacie kupóny, ktoré museli vyplniť a kampaň mohla odštartovať.

"Ja vám vždy ukážem nejaký výrobok a ten človek, ktorého vytiahnem si to potom v rámci reklamy zoberie zadarmo," hovorí Peter, ktorý výrobok prezentoval. Takto zneli sľuby prezentujúceho.

So skrytou kamerou

Na záver akcie sme všetci dostali obálky, kde mali byť ukryté výherné lístky. My sme to šťastie nemali, ale keďže si to jedna pani rozmyslela, tak oslovili práve nás.

No a tam prišiel druhý problém. Najprv si nás posadili na bok a tam pýtali za sľúbený darček nakoniec 1 500 €. S tým, že ako bonus dostaneme ostatné výrobky zadarmo. Inšpektor, ktorý tam bol ako účastník akcie sa opýtal, či si to ešte môže rozmyslieť. "3 minúty, pretože páni už budú odchádzať. Musíte sa naobedovať, zobrať darčeky na viac a išli by ste s nimi," presviedča Jaroslav, asistent predvádzacej akcie. POZRITE SI ZÁZNAM NAKRÚTENÝ SKRYTOU KAMEROU.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy