Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Predvádzacie akcie. Budú podliehať väčšej kontrole
Zdielať na

Predvádzacie akcie. Budú podliehať väčšej kontrole

BRATISLAVA / Na nie príliš férové praktiky obchodníkov už sme zvyknutí a napriek tomu sa stále nájdu ľudia, ktorí sa nechajú zlákať. Mnohé akcie sú lákavé iba na prvý pohľad. Ministerstvo hospodárstva a spravodlivosti preto pripravujú nový zákon, ktorý má chrániť ľudí pred nečestnými praktikami.

Ľudia na akciách podpisujú nevýhodné zmluvy

Za všetko môžu tzv. predvádzacie akcie, na ktorých ľudia, prevažne dôchodcovia často podpisujú rôzne nevýhodné zmluvy. Ako prvý tieto informácie zverejnil denník SME.

Tento problém sa týka aj pána Milana, ktorému len pre 200-eurový úver hrozí exekúcia nehnuteľnosti. Informácie o pripravovanom zákone potvrdili aj ministerstvá.

Akciu musí firma vopred ohlásiť

Prezentačné akcie by po novom mali firmy aspoň týždeň vopred ohlásiť. Ak by to neurobili, dostali by pokutu. Rovnako aj zmluvy uzavreté na takej akcii by boli neplatné, nehovoriac o tých, ktoré by boli podpísané pod nátlakom.

Ohlásené akcie aspoň týždeň vopred by sa mali zverejňovať na webe Slovenskej obchodnej inšpekcie. Inšpektori tak budú mať prehľad o konaných akciách, kde môžu robiť kontroly.

Ministerstvo spravodlivosti chce presadiť limit na úroky úverov, ktoré by nemali prekročiť dvojnásobok úroku a poplatku, aké žiadajú v bankách. Tak isto by sa nemal dať zabezpečiť zmenkou alebo nehnuteľnosťou. Rovnako by malo platiť, že ak bude spotrebiteľ do podpisu tlačený, zmluva aj bez verdiktu súdu bude neplatná.



Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy