Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ako ušetriť v zahraničí. DPH si môžete vypýtať späť
Zdielať na

Ako ušetriť v zahraničí. DPH si môžete vypýtať späť

Množstvo ľudí vôbec netuší, ako sa vlastne dá ušetriť v zahraničných obchodoch, ktoré sú označené ako "TAX FREE". Aby sa vám vrátila po preclení časť vašich peňazí, musíte najprv splniť niekoľko podmienok.

Tou prvou a najzásadnejšou je, že pri jednom nákupe v jednom obchode musíte minúť určitú sumu peňazí. Napríklad v Turecku je to 50 eur, v Chorvátsku 100 a vo Švajčiarsku dokonca 247 Eur.

Treba si pýtať formulár

Pri nákupe musíte požiadať predavača, aby vám označil formulár na vrátenie daní. Mal by ho mať na predajni. Všetok tovar, za ktorý chcete vrátiť peniaze, musíte oficiálne vyviesť z krajiny do 3 mesiacov. A teraz pozor - nepoužívaný!

"Ideálne je nechať na takomto tovare visačky alebo dokumenty, ktoré preukazujú, že ide jednoznačne o ten originálny výrobok, ktorý chcete vyviezť" vysvetlila hovorkyňa Finančného riaditeľstva SR Miroslava Slemenská.

S vrátením daní pomôžu na letisku

Úrady, ktoré vám pomôžu s formalitami, nájdete na letiskách, rovnako aj zberné schránky, kde môžete vhodiť vyplnené tlačivá pre refundáciu daní. Ak nechcete žiadnej firme platiť poplatok za to, že vám s formalitami pomôže, môžete si to urobiť aj sami po príchode domov alebo pri ďalšej návšteve krajiny, kde si uplatňujete vrátenie dane.

Dane sa vracajú aj za nákupy v SR

Daň za nákupy si môžu samozrejme pýtať vo svojej krajine aj cudzinci, ktorí nakupujú u nás. "Turisti, ktorí nemajú trvalý pobyt na území EÚ a nakupujú majú hranicu 175 eur, aby mohli požiadať o vrátenie DPH," ozrejmila Slemenská. Najčastejšie si ľudia nechávajú vracať daň za textil, obuv a elektroniku.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články