Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kažimíra unavujú zlé správy. Deficit chytá za chvost
Zdielať na

Kažimíra unavujú zlé správy. Deficit chytá za chvost

Návrh rozpočtu na budúci rok už nebude obsahovať žiadne ďalšie vyššie dane, odvody alebo poplatky. A to aj napriek tomu, že minulý týždeň sa opäť zmenila prognóza príjmov do štátneho rozpočtu. V relácii Rozhlasu a televízie Slovenska - Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy to dnes povedal minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

Financmajster je unavený zo zlých správ

"Už ma nebaví nosiť zlé správy. Som na smrť unavený z toho, že stále chytáme za chvost cieľ, ktorý sa volá deficit," povedal Kažimír v reakcii na to, že sa viackrát menili prognózy príjmov do štátnej kasy pre budúci rok.

"Vždy keď sa nám podarí nakresliť stratégiu konsolidácie, príde informácia, ktorá posunie ten cieľ o nejakých sto či dvesto miliónov eur. To sa stalo koncom júla, vysporiadali sme sa s tým, a minulý týždeň zase prišla informácia o zhoršení príjmov, tentoraz z daní príjmov právnických osôb, teda okolo 230 miliónov," vysvetlil šéf rezortu financií.

Dane už rásť nemajú

Podľa Kažimíra už nebudú v návrhu rozpočtu na budúci rok pridávať žiadne ďalšie zvyšovanie daní či poplatkov. "Potvrdzujem, že žiadna úvaha, ktorá by mala smerovať k navyšovaniu príjmov, tu už nie je," skonštatoval a dodal, že zmeny sa dajú robiť už len na strane nedaňových príjmov, teda napríklad dividend zo štátnych podnikov či digitálnych licencií. "Čo sa týka príprav rozpočtu na budúci rok, tak sme vo fatálnom strese, lebo 10. októbra musíme na vládu predložiť návrh štátneho rozpočtu," povedal.

Minister - robotník

Kažimír súčasnú situáciu s financiami prirovnal k práci buldozéra, ktorý zhŕňa peniaze a zasypáva jamu, teda deficit. "Ak sa nám podarí jamu zahrabať a zostanú peniaze navyše, môžeme hovoriť o uspokojení potrieb," povedal aj v súvislosti s požiadavkami učiteľov na zvýšenie platov. "Desaťpercentné navýšenie platov zamestnancov školstva by znamenalo 180 miliónov eur, toto je v danej situácii nereálna požiadavka," dodal.

Opozícia by konsolidovala inak

Poslanec Národnej rady SR Ivan Štefanec (SDKÚ-DS) vyjadril nesúhlas so spôsobmi, ako vláda konsoliduje verejné financie. "Zdieľame ciele konsolidácie, nezdieľame spôsob, štruktúru. Vláda sa rozhodla viac konsolidovať cez príjmy, rozhodla sa ísť spôsobom, ktorý brzdí ekonomický rast a ohrozuje zamestnanosť," hovoril. "Je tu riziko optimalizácie daní u firiem, že ľudia nebudú mať také príjmy, aké majú a že pracovné miesta sa budú presúvať do krajín, ktoré majú nižšie daňové zaťaženie," pokračoval. Podľa Štefanca vo svete existuje tendencia skôr znižovať priame ďanové zaťaženie.

Vláda v piatok schválila zvýšenie viacerých daní. Viac v reportáži Slávky Jankovičovej.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy