Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
263 680 000 €. Toľko dáme za záchranu eura, rozhodla vláda
Zdielať na

263 680 000 €. Toľko dáme za záchranu eura, rozhodla vláda

Podľa ministra financií Petra Kažimíra si splatenie prvých splátok kapitálu v trvalom eurovale zatiaľ žiadnu novú špeciálnu emisiu dlhových cenných papierov nevyžiada. Štát sa totiž predajom dlhopisov v tomto roku dostatočne predzásobil už v predchádzajúcich mesiacoch. Slovensko by malo prvé peniaze na splatenie časti majetkovej účasti v trvalom eurovale poslať už do 12. októbra tohto roka, teda 15 dní od nadobudnutia účinnosti vykonávacieho zákona k zmluve, ktorou sa zriaďuje euroval.

Do tohto termínu by sme mali uhradiť prvé dve splátky po 131,84 mil. eur, teda v celkovej sume 263,68 mil. eur. Počas rokov 2013 a 2014 bude pritom musieť Slovensko uhradiť aj ďalšie tri splátky upísaného základného imania vo výške 395,52 mil. eur.

Využijeme peniaze z dlhopisov

Slovenská republika pritom na splatenie majetkovej účasti v eurovale využije financie, ktoré získala predajom dlhopisov na finančných trhoch. Vládny kabinet dal totiž v stredu ministrovi financií mandát, aby potrebné prostriedky zabezpečil. Umožňuje mu to už schválená novela zákona o štátnom dlhu a štátnych zárukách, ktorou sa rozšírila možnosť zvýšenia objemu zdrojov financovania štátneho dlhu v príslušnom rozpočtovom roku, ak je potrebné zo strany Slovenska splatiť základné imania v subjektoch založených na zabezpečenie finančnej stability eurozóny.

Podľa ministra financií si však splatenie prvých splátok zatiaľ žiadnu novú špeciálnu emisiu dlhových cenných papierov nevyžiada. Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity sa totiž tento rok dostatočne predzásobila a štát má tak už z predaja dlhopisov na účtoch dostatok zdrojov, aby tieto splátky uhradil. "My máme určité predzásobenie na splácanie dlhopisov hlavne v januári a februári budúceho roku,“ povedal po stredajšom rokovaní vlády minister financií Peter Kažimír.

Máme požičané 3 miliardy eur

Slovensko má na finančných trhoch napožičiavané o miliardy eur viac, ako momentálne potrebuje. Podľa ministra financií Petra Kažimíra je aktuálne predzásobenie na úrovni vyše 3 mld. eur. Krajina sa totiž chce vyhnúť opakovaniu situácie z minulého roku, kedy si nebola schopná na trhu požičať, a tak využila dobré možnosti na finančných trhoch a požičala si viac, ako potrebovala.

"Je to kvôli situácii z minulého roka, keď Slovensko nebolo schopné vstúpiť na dlhopisový trh. Vzhľadom na tú turbulenciu na finančných trhoch Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity robí kus roboty,“ povedal v stredu novinárom Kažimír. Ako dodal, štát napríklad predával dlhopisy v Spojených štátoch amerických, výhodné podmienky využíva momentálne aj na eurobondovom trhu. "Snažíme sa, aby sme mali plné vrecká peňazí, lebo nikto nevie, čo sa bude diať budúci rok,“ povedal minister.

Momentálne výhodné podmienky na finančných trhoch by sa dali využiť aj na ďalšiu syndikovanú emisiu, cez ktorú by si štát mohol požičať väčší objem zdrojov a predzásobenie by sa tým ešte zvýšilo. Minister financií však túto možnosť zatiaľ odmieta. Predaj dlhopisov totiž zvyšuje hrubý verejný dlh a ten slovenský už tento rok prekročí hranicu 52 %. To sú už úrovne, pri ktorých sa začínajú aktivovať opatrenia z ústavného zákona o dlhovej brzde.

"Musíme si uvedomiť, že máme platný ústavný zákon o dlhovej brzde. To znamená každá emisia dlhopisu predstavuje aj navýšenie hrubého maastrichtského dlhu. Musíme aj toto brať do úvahy, pretože odhad je taký, že dlh v tomto roku skončí na úrovni 52 %, čiže mi prekročíme prvú kvótu 50 % a ja teda nedovolím, aby sme sa dobrovoľne prehupli cez kvótu 53 %,“ povedal Kažimír.

Tvoríme si zásoby do budúcnosti

Zástupcovia ministerstva financií pritom fakt, že Slovensko má pre tento rok zdroje na prefinancovanie dlhu zabezpečené, avizovali už v prvom polroku. Odvtedy si tvorí zásoby peňazí do budúcnosti. Pomohli tomu predovšetkým úspešné emisie v Českej republike, Švajčiarsku a Spojených štátoch amerických. Celkovo od začiatku roka boli predané štátne dlhopisy za vyše 6,6 mld. eur, okrem toho štát investorom ponúkal aj pokladničné poukážky.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy