Polojasno
17°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Plán egyptskej polície? Streľba do ľudí!
Zdielať na

Plán egyptskej polície? Streľba do ľudí!

KÁHIRA / Egypt čakajú ďalšie násilnosti. Moslimské bratstvo totiž vyzvalo na ďalšie protesty, ktoré pripravili o život viac ako 600 ľudí, informovala agentúra DPA. Polícia ale varuje, že bude do ľudí strieľať ostrými nábojmi. Slovenské cestovky rušia zájazdy do krajiny.

Najmenej 70 obetí

Najmenej 70 ľudí zahynulo v piatok pri protestoch islamistov v Egypte. Väčšina obetí prišla o život na okraji hlavnej demonštrácie na Ramzesovom námestí v centre Káhiry. Podľa Moslimského bratstva tam policajti údajne zastrelili 45 demonštrantov, informovala tlačová agentúra DPA.

Predstavitelia ministerstva vnútra naopak vyhlásili, že desiatky demonštrantov zaútočili na neďaleko ležiacu policajnú stanicu. Následne vypukla zrážka, pri ktorej obe strany použili strelné zbrane, čo si vyžiadalo aj životy viacerých nezúčastnených civilistov.

Svedkovia uviedli, že na niektorých násilných zrážkach sa podieľali nielen islamisti a príslušníci bezpečnostných síl, avšak aj miestni obyvatelia, ktorí napádali demonštrantov. Desať ľudí zahynulo, keď polícia v provincii Kafr aš-Šajch zasiahla proti islamistom, ktorí vtrhli do budovy guvernéra a policajnej stanice.     

Občianska vojna

Podľa Moslimského bratstva zažije Egypt po poludňajších modlitbách deň hnevu. Takto chce hnutie protestovať proti nedávnemu krvavému zásahu vládnych síl proti demonštrantom.

"Napriek bolesti a smútku zo straty našich mučeníkov nedávny zločin tých, ktorí urobili prevrat, len zvýšil naše odhodlanie," citovala vyhlásenie Moslimského bratstva agentúra Reuters.

Slováci rušia zájazdy

Islamistické hnutie obvinilo armádu z prevratu, keď minulý mesiac zosadila prezidenta Muhammada Mursího. Liberáli ale podľa Reuters považujú kroky armády za odpoveď na požiadavky verejnosti.

Cestovná kancelária Satur ruší vzhľadom na neustále sa zhoršujúcu situáciu v Egypte letecké pobytové zájazdy do letovísk Hurghada, Marsa Alam a Makadi Bay. Podobne zareagovali aj iné cestovky. VIAC TU. 

OSN žiada pokoj

Organizácia spojených národov vyzvala vládu aj moslimské bratstvo k upokojeniu situácie.

"Strany konfliktu musia prejaviť maximálnu zdržanlivosť a smerovať k národnému pokoju," povedala María Cristina Percevalová z Argentíny, ktorá predsedá Rade bezpečnosti OSN

O urýchlenú schôdzu OSN požiadala Británia, Francúzsko a Austrália, už skôr podalo rovnaký návrh Turecko. Cieľom schôdze bolo podľa informovaných diplomatov "definovať spoločný prístup k vývoju v Egypte v záujme zmiernenia krízy".

Špeciálne spravodajstvo KRIMI PLUS v sobotu o 18:00.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy