Jasno
22°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
NA VLASTNEJ KOŽI. Slováci zažívajú v Egypte pohodu
Zdielať na

NA VLASTNEJ KOŽI. Slováci zažívajú v Egypte pohodu

BRATISLAVA / Násilnosti v Egypte pokračujú. Podľa obrazu v uliciach miest sa situácia podobá krvavej strede. Počas niekoľkých hodín si strety medzi egyptskou armádou a Mursího privŕžencami vyžiadali už 70 obetí. Najviac hlási Káhira, mŕtvi sú však aj v iných mestách. Demonštranti pochodujú aj v turistickej Hurgade. Lety do Egypta preto zrušila už ďalšia slovenská cestovná kancelária.

Strieľali z vrtuľníka

Mursího stúpenci chceli svojím pochodom dať najavo rozhorčenie nad krvavou stredou, násiliu sa však nevyhli ani v piatok. Desaťtisícový dav sa postavil proti obrnenej egyptskej armáde.

Tá však bola na útok pripravená a na demonštrujúcich zaútočila aj streľbou z vrtuľníka. Prestrelky medzi nimi a egyptskou armádou si už stihli za piatkové popoludnie vyžiadať desiatky ľudských obetí.  

Znížil sa dopyt, lety sme tak zrušili

Na situáciu reaguje aj Európska únia, budúci týždeň by mali ministri zahraničia krízovo zasadnúť a pokúsiť sa nájsť riešenie k zastaveniu násilia. Svoje zájazdy v egyptských letoviskách rušia Nemci, Rakušania, Česi, ale aj Rusi. 

Na neustále vyhrocujúcu sa situáciu v Egypte už zareagovala aj ďalšia cestovná kancelária na Slovensku. Lety zrušili od piatka. "Zatiaľ sme zrušili najbližšie lety, teda sobotu a pondelok, čo je 17. a 19. a uvidíme, ako sa situácia vyvinie budúci týždeň," hovorí Silvia Ladvenicová, hovorkyňa Kartago Tours.

Ešte v popoludňajších hodinách mala cestovná kancelária v ponuke zájazdy do Egypta cez Last minute. Slováci však majú voči krajine čoraz väčší rešpekt. "Tým pádom, že sa na základe tých informácii ten dopyt znížil, tak aj to nás prinútilo k tomu, aby sme tie najbližšie lety zrušili," dodáva Ladvenicová.

Vládne tam dovolenková atmosféra

Podľa informácií z ministerstva zahraničných vecí sú niektoré letiská v Egypte posilnené o policajné zložky - kvôli bezpečnosti. Spojili sme sa s turistami, ktorí sa momentálne nachádzajú v krajine. Podľa ich slov je tam však našťastie všetko v poriadku a vládne tam dovolenková pohoda.

"Vo štvrtok som obchádzala arabskú časť Hurghady. Boli informácie, že sa tam niečo dialo. Nenašla som tam vôbec nič a ani som nezaznamenala, že by bolo niekde väčšie zoskupenie policajtov," opisuje situáciu delegátka v Hurghade Nadia.

"Sú tu policajné kontroly ale také, že len pribrzdíte autom, oni sa len pozrú a vôbec neotravujú, neobťažujú," dodáva turistka zo Sharm el Shake.

Špeciálne spravodajstvo KRIMI PLUS v sobotu o 18:00.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy