Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Násilné demonštrácie si vyžiadali najmenej 44 mŕtvych
Zdielať na

Násilné demonštrácie si vyžiadali najmenej 44 mŕtvych

KÁHIRA / Najmenej 44 ľudí zahynulo v nedeľu počas násilných protestov v Egypte, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne bezpečnostné zdroje a štátnu tlačovú agentúru MENA.

Zakladali požiare, jednotky použili slzotvorný plyn

Zranenia utrpelo viac než 240 osôb. K zrážkam došlo medzi bezpečnostnými silami a prívržencami zosadeného egyptského prezidenta Muhammada Mursího a jeho islamistického Moslimského bratstva pri príležitosti štátneho sviatku oslavujúceho 40. výročie vypuknutia egyptsko-izraelskej vojny, známej aj ako Jomkipurská vojna. 

Znepriatelené strany sa proti sebe postavili v niekoľkohodinovom pouličnom boji na viacerých lokalitách Káhiry, pričom demonštranti zakladali požiare a poriadkové jednotky na nich útočili slzotvorným plynom.

26 ľudí zomrelo v hlavnom meste

K najostrejším zrážkam došlo najmä v okolí Námestia oslobodenia (Mídán at-Tahrír) v Káhire, kde ľudové povstanie zvrhlo bývalého lídra Husního Mubaraka. Násilnosti zaznamenali tiež v Alexandrii, Sueze a Asváne. Najviac, až 26 ľudí, zomrelo v hlavnom meste.

Egypt sa zmieta v politickom a ekonomickom chaose od Mursího zvrhnutia armádou 3. júla po protestoch proti jeho vláde. Odvtedy demonštrujú naopak jeho stúpenci, ktorí žiadajú Mursího opätovné dosadenie. Moslimské bratstvo vyhralo prezidentské i parlamentné voľby po páde dlhoročného lídra Husního Mubaraka v roku 2011.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOO!

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy