Jasno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Pri násilnostiach v Egypte zomreli štyria ľudia
Zdielať na

Pri násilnostiach v Egypte zomreli štyria ľudia

KÁHIRA / Pri násilnostiach, ktoré sprevádzajú demonštrácie v Egypte, zomreli v sobotu štyria ľudia. Podľa agentúry AFP o tom informovalo egyptské ministerstvo zdravotníctva.

Výročie zvrhnutia Mubaraka

Potvrdili sa tak obavy z násilností pri príležitosti dnešného tretieho výročia zvrhnutia dlhoročného prezidenta Husního Mubaraka dňa národnej polície. V Egypte v sobotu demonštrovali stúpenci a odporcovia zvrhnutého prezidenta Muhammada Mursího a Moslimského bratstva. Oba tábory pritom oslavujú tretie výročie zvrhnutia Mubaraka.

Jeden z mŕtvych je podľa agentúry AFP hlásený z káhirského protestu, pri ktorom polícia podľa svedkov rozháňala stovky aktivistov a islamistou streľbou do vzduchu aj slzným plynom.

Zabíjalo sa aj v piatok

S výročím a dňom polície zrejme súviseli aj piatkové káhirské atentáty, ku ktorým sa mala prihlásiť egyptská radikálna islamistická skupina Ansar Bajt Makdis (Stúpenci Jeruzalema), ktorá je inšpirovaná Al-Kájdou. Šesť atentátov namierených zrejme predovšetkým na policajné ciele v piatok neprežilo šesť ľudí a viac ako 70 sa ich zranilo. VIAC TU.

Egypt si pripomína tretie výročie začiatku revolúcie, ktorá zvrhla bývalého prezidenta Mubaraka. Na sobotu pripadá taktiež Deň egyptskej polície, ktorý je pripomienkou udalostí z roku 1952. Policajti sa vtedy v meste Ismáílíja odmietli vzdať a prenechať sídlo guvernéra britským vojakom. V následnom boji prišlo o život 50 policajtov viac ako 80 bolo zranených. 25. január vyhlásil za Deň polície Mubarak v roku 2009.

Po jeho zvrhnutí Egyptu vládlo islamistické Moslimské bratstvo a za ne zvolený prezident Mursí. Armáda ho zvrhla minulý rok v lete a bratstvo zbavila moci.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy