Jasno
25°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Trest smrti na ústupe. Najviac popravuje Čína, Irán aj USA
Zdielať na

Trest smrti na ústupe. Najviac popravuje Čína, Irán aj USA

Počet krajín, ktoré odsúdených popravujú, klesol za posledných desať rokov o tretinu. Avšak štáty, ktoré trest smrti vykonávajú, ich v minulom roku urobili viac oproti roku 2010. Vo výročnej správe to uverejnila medzinárodná organizácia Amnesty International.

Minulý rok podľa nej v dvadsiatich krajinách sveta bolo popravených 676 ľudí, o 149 viac než v roku 2010. Drvivá väčšina trestov smrti (99 %) bola vykonaná v Iráne, ktorý popravil najmenej 360 ľudí. Trest smrti uplatňovali aj Saudská Arábia (najmenej 82 popravených), Irak (najmenej 68) a Jemen (najmenej 41).

Štátne tajomstvo v Číne

Pokiaľ ide o absolútne čísla, viac ľudí než zbytok sveta, popravila Čína. Amnesty International (AI) počet odhaduje na niekoľko tisíc, ich skutočný počet však nie je známy. Peking údaje týkajúce sa výkonu najvyššieho trestu považuje za štátne tajomstvo. AI čínske úrady vyzvala, aby zverejnili počty popravených a na smrť odsúdených ľudí a potvrdili tak tvrdenie, že Čína v posledných štyroch rokoch trest smrti obmedzovala.

V ostatných štátoch pokles

V USA bolo minulý rok k trestu smrti odsúdených 78 ľudí, o polovicu menej než v roku 2001. Poprava bola vykonaná v štyridsiatichtroch prípadoch, čo je o tretinu menej než pred jedenástimi rokmi. Pokles využívania najvyššieho trestu AI zaznamenala aj v Libanone, na palestínskych územiach alebo v Tunise. Zo štátov Európy a bývalého Sovietskeho zväzu sa naďalej popravuje iba v Bielorusku. V roku bol vykonaný trest smrti na dvoch odsúdených.

Krajiny od trestu smrti ustupujú

"Väčšina krajín od využívania trestu smrti ustupuje," uviedol v tlačovej správe generálny tajomník AI Salil Shetty. Pre tie štáty, ktoré túto metódu stále používajú je podľa AI na čase, aby "tento neľudksý a ponižujúci trest" prestali vykonávať.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy