Zatiahnuté
23°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Seržant Bales: 17 vrážd, 6 pokusov o vraždu! Hrozí mu trest smrti
Zdielať na

Seržant Bales: 17 vrážd, 6 pokusov o vraždu! Hrozí mu trest smrti

Americká armáda sa chystá obviniť seržanta Roberta Balesa zo 17 vrážd afganských civilistov a zo 6 pokusov o vraždu. Afganské radikálne hnutie Taliban vyjadrilo nedôveru v súdny proces s Balesom a pohrozilo odvetnými útokmi na všetkých Američanov v Afganistane.

Bales bol doposiaľ podozrivý zo zabitia 16 afganských civilistov, z toho deviatich detí. Armáda nijako nevysvetlila súčasné navýšenie bilancie obetí masakra. Podľa agentúry AP je možné, že sa objavili dôkazy o smrti ďalšieho Afganca, ktorého ale príbuzní pochovali, ešte kým na miesto krviprelievania dorazili americkí vojaci.

Hrozí mu elektrické kreslo

Vojenskí vyšetrovatelia chcú tiež proti 38-ročnému Balesovi vzniesť obvinenie z ozbrojeného útoku. Všetky obvinenia by mali byť podľa denníka Washington Times formálne podané dnes. Pokiaľ ho súd uzná za vinného v najzávažnejších bodoch obžaloby, môže mu hroziť až trest smrti.

Taliban neverí, sľubuje pomstu

Taliban ale dnes vyjadril nedôveru v proces s Balesom. "To, čo predviedol, to bol naplánovaný čin. Určite sa budeme chcieť pomstiť na všetkých amerických jednotkách v Afganistane. Súdnemu procesu neveríme," uviedol hovorca afganských radikálov.

V nedeľu 11. marca Bales údajne opustil základňu a v niekoľkých domoch postrieľal afganských civilistov. Telá niektorých obetí potom spálil. Po zadržaní sa k činu priznal. No Balesov právnik tvrdí, že voja si na čin príliš nepamätá. A neexistujú proti nemu žiadne jasné dôkazy.

Obrovské pobúrenie v Afganistane

Čin vyvolal v Afganistane obrovské pobúrenie a protiamerické demonštrácie- Afganská strana sa tiež domáhala, aby bol Bales súdený v Afganistane. Je tiež presvedčená, že sa na vraždách podieľalo viacero vojakov. Toto obvinenie zopakoval aj hovorca Talibanu: "Amerika sa teraz snaží zmiasť ľudí a obviniť z činu jediného vojaka. Bol to ale zločin americkej vlády!"

Seržant_Robert_Bales_Afganistan

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy