Jasno
11°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Za besnením amerického vojaka môže byť frustrácia a alkohol
Zdielať na

Za besnením amerického vojaka môže byť frustrácia a alkohol

Alkohol, finančné problémy a frustrácia. To všetko zrejme stojí za masakrom 16-tich afganských civilistov, ktorých zavraždil americký vojak Robert Bales. Mnohé informácie vyšli na povrch aj vďaka blogu jeho manželky, kde mapovala aj život svojho manžela.

Podľa svedkov Robert Bales pred popravou 16-tich Afgáncov, väčšiny žien a detí, pil alkohol.

Za masakrom môže byť frustrácia

Na jeho besnení sa zrejme podpísala aj dlhodobá frustrácia – veril v povýšenie, ktorého sa nedočkal, hoci sa osvedčil v ťažkých bojoch v Iraku. Tiež dúfal, že ho preložia na pokojnejšiu misiu do Nemecka alebo na Havaj, no nestalo sa. Namiesto toho, ho vyslali do Afganistanu.

Problémy zvádzal aj so sebaovládaním. V minulosti napadol iného človeka, za čo mu súd nariadil prevýchovný kurz. Okrem toho rodina nevládala splácať hypotéku. Zrejme to všetko sa podpísalo pod Balesovu labilitu.

Známi neveria

"Tí, ktorí ho poznali, tomu nemôžu uveriť. Poznali ho ako milého človeka s dobrými spôsobmi a svoj názor nezmenili," uviedol právnik John Henry Browne. "On by sa pre druhých rozkrájal. Podľa mňa sa nezmenil," skonštatoval vojakov bývalý spolužiak Steve Berling.

Manželka sa ukryla na základni

Balesova manželka s dvomi deťmi našla útočisko na vojenskej základni. Boja sa odvety, aj prenasledovania novinárov. Až do ukončenia vyšetrovania bude Robert Bales uväznený vo väznici Fort Leavenworth. "Podľa mňa išlo o kombináciu septembrových útokov, finančnej krízy a túžby brániť Ameriku," uzavrel Berling.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy