Skoro jasno
15°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Prokurátor navrhol trest smrti pre Mubaraka. Majú ho obesiť
Zdielať na

Prokurátor navrhol trest smrti pre Mubaraka. Majú ho obesiť

Egyptský štátny zástupca požiadal o trest smrti obesením pre bývalého prezidenta Husního Mubaraka. Mubarak je spolu s ďalšími egyptskými činiteľmi obvinený zo spoluúčasti na zabití stoviek demonštrantov pri minuloročných protivládnych protestoch.

"Zákon počíta s trestom smrti za úmyselnú vraždu," prehlásil jeden z prokurátorov pre súdom v Káhire. "Riešením je odplata. Každý spravodlivý sudca musí nad týmito obžalovanými vyniesť rozsudok smrti," povedal.

Zodpovedný za krviprelievanie

Podľa obžaloby bol exprezident "politicky a právne" zodpovedný za smrť viac ako 800 ľudí pri demonštráciách proti režimu na začiatku minulého roka. Hlavný prokurátor Mustafa Sulajmán pri zdôvodnení navrhnutého trestu poukázal na to, že Mubarak neurobil nič preto, aby zabíjanie zastavil, hoci o ňom vedel od svojich poradcov, či z televízie. Bývalý miniszer vnútra Adlí, ktorý je súdený spolu s Mubarakom, údajne na exprezidentov rozkaz povolili použitie ostrých nábojov.

Mubarak a jeho muži iniciátormi zabíjania

Štátny žalobca v procese s Husním Mubarakom v stredu vyhlásil, že egyptský exprezident, šéf jeho bezpečnosti a šiesti vysokí policajní dôstojníci boli "skutočnými iniciátormi" zabitia vyše 800 protestujúcich počas minuloročného ľudového povstania, ktoré zvrhlo jeho režim. Mubarak a jeho sedem spoluobvinených čelia obvineniu zo spoluviny na týchto zabitiach a v prípade uznania viny im hrozí až trest smrti.

Hlavný egyptský prokurátor Mustafa Sulajmán na stredajšom pojednávaní vyhlásil, že obvinení evidentne schválili použitie ostrej munície voči pokojným demonštrantom. Podľa prokurátora žaloba uskutočnila svoje vlastné vyšetrovanie, v rámci ktorého vypočula stovky svedkov, lekárov a príslušníkov polície, aby bola schopná prezentovať svoj prípad, keď bezpečnostné orgány ignorovali jej žiadosti o pomoc pri vyšetrovaní.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy