Jasno
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Streľba z Egypta na Izrael. Mŕtvi aj zranení
Zdielať na

Streľba z Egypta na Izrael. Mŕtvi aj zranení

Na území, kde sa v roku 1967 odohrávala Šesťdňová vojna, sa opäť strieľalo. Vyzerá to tak, že z egyptského územia napadli Izrael, informuje BBC. Priebežne sme vysielali prenos agentúry Reuters.

Všetko sa začalo, keď ozbrojenci strieľali na izraelský autobus. Ten išiel v blízkosti egyptských hraníc. Viezol ľudí do turistického rezortu Eilat pri Červenom mori.

Krátko na to malo podľa očitých svedkov dôjsť k ďalšiemu útoku na autobus. The Washington Post s odvolaním sa na armádne zdroje píše, že obetí môžu byť aj dve desiatky. Útočníci totiž napadli nielen dva autobusy, ale aj civilné autá a vojakov.

Môže to znamenať, že Egypt stráca kontrolu nad Sinajskou púšťou. A to po páde režimu prezidenta Mubaraka. Počas šesťdňovej vojny v roku 1967 s Izrelom prišiel Egypt o územie Gazy a spomínaného Sinaja.

Útoky palestínskych teroristov nie sú v Izraeli ničím výnimočným. Miestne bezpečnostné zložky ale prekvapilo, že tentoraz došlo k incidentom neďaleko turisticky vyhľadávaných oblastí na hranici s Egyptom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy