Polojasno
15°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Mal zabiť policajta. Neexistujú dôkazy, aj tak ho čaká poprava
Zdielať na

Mal zabiť policajta. Neexistujú dôkazy, aj tak ho čaká poprava

V roku 1991 bol Tory Davis odsúdený za vraždu policajta, ktorú mal spáchať o dva roky skôr. Niektorí svedkovia však od tej doby zmenili svoje výpovede alebo ich úplne stiahli. Nenašla sa ani vražedná zbraň. Jeho aj tak v najbližších hodinách čaká smrť.

Špeciálna odvolacia komisia amerického štátu Gerogia v utorok zamietla žiadosť o omilostenie černošského väzňa Troya Davisa, ktorý má byť v stredu, 21. septembra, popravený za údajnú vraždu policajného dôstojníka Marka Allena Mac Phaila z roku 1989.

Táto kauza vyvolala protesty po celom svete, pretože jeho vina podľa niektorých politikov a aktivistov nebola vierohodne preukázaná. Po utorkovom verdikte je zrejmé, že odsúdený neunikne smrti.

Polícia zastrašovala svedkov

Sedem z deviatich svedkov však podľa amerických médií svoje výpovede buď odvolalo alebo úplne zmenilo. Polícia ich údajne mala aj zastrašovať. Naviac sa nikdy nepodarilo nájsť vražednú zbraň a Davisa s činom nespájajú žiadne stopy DNA.

Postavil sa za neho aj pápež

K preskúmaniu rozsudku vyzval americkú justíciu nositeľ Nobelovej ceny za mier Desmond Tutu, pápež Benedikt XVI., bývalý prezident James Carter ako aj skupina päťdesiatich senátorov. V piatok na Davisovu podporu v uliciach niektorých amerických miest pochodovali tisíce ľudí.
   
Po niekoľkohodinovej diskusii a výsluchu advokátov a prokurátorov komisia pre milosti a podmienené prepustenia štátu Georgia oznámila, že žiadosť Torya Davisa o milosť zamieta. Komisia dospela k záveru, že odsúdený sa činu dopustil a jeho vina sa preukázala. Obhajca odsúdeného Jason Ewart na rozhodnutie reagoval prehlásením, že posledná nádej na život pre jeho mandanta padla. 

Rodina zavraždeného policajta Mac Phaila sa po rozhodnutí komisie uľavilo. "Spravodlivosť sa nakoniec priklonila na otcovu stranu. pravda bola konečne vyslyšaná," povedal jeho syn pre BBC.

Dostane injekciu s jedom

Očakáva sa, že Davis bude usmrtený injekciou s jedom vo štvrtok hodinu po polnoci SEČ. Proti záveru odvolacej komisie protestovala aj americká pobočka organizácie Amnesty International. Jej šéf Larry Cox označil verdikt za "hanebný". "Ak Troya Davisa usmrtia, možno zabijú nevinného človeka. Úplne zdiskreditujú justiční systém", dodal Cox.

noviny.sk

Súvisiace články

Najčítanejšie správy