Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Neprávom odsúdený sedel 26 rokov, teraz žiada odškodné
Zdielať na

Neprávom odsúdený sedel 26 rokov, teraz žiada odškodné

LOUISIANA / Americká justícia zbavila viny a prepustila muža odsúdeného na trest smrti. Ten na popravu čakal dlhých 26 rokov. Dnes šesťdesiatročný Glenn Ford neskýva svoj hnev. Od štátu Louisiana dokonca žiada odškodné.

Stratil veľa

Ford mal v roku 1983 zavraždiť klenotníka, s ktorým občas spolupracoval. Odsúdili ho v roku 1988. Začiatkom tohto týždňa sa na základe nových informácií opäť začal súd. Obvinený od začiatku tvrdil, že sa v čase vraždy nachádzal na inom mieste a nemal s ňou nič spoločné, ale až teraz mu dal súd za pravdu.

Neprávom obvinený bol dokonca odsúdený na trest smrti. Momentálne, napriek tomu, že je konečne na slobode, je rozzúrený. "Bol som vo väzení za niečo, čo som nespáchal," vysvetlil Ford. "Stratil som veľa rokov života, ak nie celý. Keď ma zatkli bol môj syn dieťa, teraz je z neho dospelý muž," opísal pre BBC svoje pocity neprávom odsúdený. 

Odškodné za 26 rokov života

Vo Fordovom prípade rozhodlo o prepustení to, že sa u neho nikdy nenašla vražedná zbraň a neboli ani známi žiadni svedkovia. Žena, ktorá v minulosti identifikovala Forda ako vraha sa neskôr priznala, že klamala. Výrazným faktorom mohla byť aj skutočnosť, že komisia, ktorá afroameričana Forda odsúdila na trest smrti, bola zložená len z belochov.

V podobných prípadoch sa v štáte Louisiana počíta s odškodným 25 tisíc dolárov, teda zhruba 18 tisíc eur za každý rok strávený neprávom vo väzení. Maximálne ale vo výške 250 tisíc dolárov (180 tisíc eur). Ďalších 80 tisíc dolárov (takmer 58 tisíc eur) by mal dostať za "stratu životných príležitostí".

Odsúdení neprávom

Príbehy neprávom odsúdených nepatria len do filmov. Bohužiaľ sa nejedná o žiadnu raritu. Aj Obie Antonyho ako 17- ročného mladíka odsúdili na trest smrti. Vo väzení si posedel 17 rokov. Viac o jeho príbehu si môžete prečítať TU.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy