Jasno
10°
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Recept na dlhovekosť. Takto sa dožijete stovky
Zdielať na

Recept na dlhovekosť. Takto sa dožijete stovky

Zdroj: ISIFA

BRATISLAVA / Dožiť sa stovky už nie je v dnešnej dobe až také výnimočné. Ako dlho sme schopní žiť a ako dosiahnuť dlhovekosť? Niekedy stačí málo a môžete si pridať zopár rôčkov navyše. Tak prečo to neskúsiť?!

Dlhovekosť láka odjakživa

Úvahami, ako predĺžiť život sa zaoberal už v roku 1797 nemecký lekár Huseland. Medzi faktory, ktoré ovplyvňujú dlhovekosť zaradil stravu bohatú na zeleninu, minimum mäsa a sladkostí, aktívny životný štýl, dobrý stav chrupu, otužovanie, dostatok spánku, čerstvý vzduch a dôležitým faktorom bolo podľa neho aj to, či ste sa narodili rodičom, ktorí žili dlho.  

"Predpokladaná dĺžka života sa každé desaťročie zvyšuje o 2,5 roka. To je 25 rokov za jedno desaťročie," objasňuje riaditeľ laboratória v inštitúte Maxa Plancka v nemeckom Rostocku James Vaupel. Predpokladá sa teda, že v rozmedzí rokov 2010 a 2050 sa zvýši počet ľudí starších ako sto rokov až desaťnásobne.

Významnú úlohu v tom, či sa dožijete stovky má genetika. Nezáleží to ale len od nej. Tá sa za posledné storočia veľmi nezmenila. "Dôvodom je napríklad lepšia zdravotná starostlivosť, čistejšia voda, vzduch, vzdelanie a celkovo lepší životný štandard," objasnil Vaupel. Hojnosť ale môže mať aj negatívne účinky. Ešte v tridsiatych rokoch minulého storočia vedci zistili, že myši, ktoré boli na pokraji vyhladovania žili oveľa dlhšie ako tie, ktoré sa úplne nasýtili. 

Prečo ale vlastne starneme? "Každý deň sa náš organizmus poškodzuje a nie sme schopní ho dať do úplného poriadku," vysvetlil Vaupel. Netýka sa to ale všetkých živých organizmov. Napríklad hydra, druh medúzy, dokáže úspešne napraviť všetky poškodenia, ktoré utrpí a dokonca sa zbaviť buniek, ktorých poškodenie bolo nenapraviteľné. Ľudia bohužiaľ takúto schopnosť nemajú, preto sa o dlhovekosť musia snažiť inými spôsobmi. Čo teda robiť, aby sme sa dožili tej povestnej stovky?

1. Žite zdravo

Aj pár zmien životného štýlu vám pomôže k dlhšiemu životu. Podľa vedcov vás do hrobu predčasne dostanú štyri zlozvyky: fajčenie, pitie väčšieho množstva alkoholu, nedostatok pohybu a strava chudobná na ovocie a zeleninu.

2. Neprejedajte sa

Ak chcete žiť sto rokov, musíte trošku ubrať zo svojho apetítu. Vedeli ste, že Japonci, ktorí patria k najstarším ľuďom na svete prestanú jesť už keď sa cítia na 80% plní?

3. Sexujte

Uspokojivý sex dva až trikrát do týždňa údajne pridáva až tri roky života. Pravidelný sex taktiež znižuje krvný tlak, zlepšuje spánok, imunitu a chráni srdce.

4. Vypnite televíziu

Štúdia z roku 2010 poukázala na to, že u ľudí, ktorí pozerajú televíziu viac ako štyri hodiny denne je o 48 percent vyššia úmrtnosť ako u tých, ktorí ju sledujú menej ako dve hodiny denne. Každá hodina navyše zvyšuje riziko úmrtia o 11 percent.

5. Vyhýbajte sa slnku

Ak sa budete pred slnečnými lúčmi chrániť, nielen že znížite riziko rakoviny kože, ale budete aj vyzerať mladšie. Nikdy nie je neskoro pridať zaradiť do starostlivosti o pleť opaľovacie krémy. A nejedná sa len o tvár. Starostlivosť si vyžaduje aj oblasť krku a hrudníka.

6. Nebuďte sami

Vedci zistili, že ľudia, ktorí nemajú dobré vzťahy s rodinou a kamarátmi, zomierajú častejšie na srdcové choroby. Samota môže mať dokonca rovnako nepriaznivé účinky na naše zdravie ako fajčenie alebo zvýšený cholesterol.

7. Jedzte zeleninu a ovocie

Vyvážená strava s dostatkom ovocia a zeleniny znižuje riziko infarktu až o 76 percent a dokonca znižuje aj riziko rakoviny prsníka. Ako bonus vám antioxidanty v ovocí a zelenine pomôžu vyzerať mladšie.

Veľké nádeje sa spájajú aj s látkou resveratrol, ktorá má významné antioxidačné a antibakteriálne účinky. Nachádza sa vo vinnej réve či arašidoch.

8. Hýbte sa

Pravidelné cvičenie je fontánou mladosti. Štúdia z roku 2008 poukázala na to, že cvičenie vo vysokej intenzite, ako napríklad beh, vám dokáže pridať až štyri roky života. Dokonca aj polhodinová chôdza znižuje riziko srdcových chorôb.

9. Prestaňte fajčiť

Skoncovať s cigaretami je asi to najlepšie, čo môžete pre svoje zdravie urobiť. Štúdia magazínu American Journal of Public Health ukázala, že ženy, ktoré skončia s fajčením do 35. roku si požijú o šesť až osem rokov dlhšie. Zahodiť cigarety nikdy nie je neskoro.

Súvisiace články