Jasno
14°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Chcete byť šťastný? Toto sú pravidlá úspechu
Zdielať na

Chcete byť šťastný? Toto sú pravidlá úspechu

Zdroj: ISIFA

BRATISLAVA / Ľudia často hovoria o šťastí. Čo ale šťastie znamená a ako sa meria? Vyzerá to tak, že šťastie a úspech idú ruka v ruke s peniazmi, mocou, majetkom a snahou ohúriť druhých. Je toto všetko ale naozaj definícia šťastia? Americký magazín Huffington Post vypracoval stratégiu zloženú z toho, na čo by ste nemali zabúdať, ak chcete byť šťastný.

Šťastie = peniaze?

Existuje mnoho kníh a článkov o tom, ako sa stať úspešným. Z každého sa dozviete, že základom úspechu je tvrdá práca. Musíte byť inovatívny, produktívny a nemôžete sa obklopovať ľuďmi bez záujmu napredovať. 

Keď naša koža zvráskavie a naše kosti zoslabnú, budú to peniaze a moc, čo nás budú hriať pri srdci?  Na svete je toľko ľudí, ktorí majú na účte milióny a predsa nemajú nikoho, s kým by sa o radosť podelili. Sú teda úspešní? V ideálnom svete by sme mali samozrejme všetko - kopu peňazí aj priateľov. Prečo sa ale všeobecne zaužívaná definícia úspechu točí okolo materializmu? Kto z nás by nechcel byť dostatočne finančne zabezpečený, ale vytvoriť z peňazí, moci a majetku životný cieľ znamená ignorovať hlbší zmysel ľudskej existencie.

18 pravidiel úspešného života

1. Nezabúdajte na to, kto ste a na svoje hodnoty.

2. Nájdite si malú skupinku ľudí, alebo aspoň jedného, pri kom sa môžete správať stopercentne prirodzene. Títo ľudia poznajú každý z vašich úsmevov, váš dlhý zoznam snov a videli vás v tom skutočne najhoršom svetle počas piatkovej párty. Môžete si byť ale istý, že si všetky tieto zaujímavosti z vášho života zoberú do hrobu. Ak máte vo svojom živote aspoň jedného takéhoto človeka, ste šťastný.

3. Nájdite si okruh ľudí, ktorí napriek tomu, že ich nevídate tak často ako by ste chceli, sú prví, ktorí oslavujú vaše víťazstvá a s pochopením vás počúvajú, ked sa váš svet rúti k skaze. Toto sú priateľstvá, ktoré nenaštrbí ani čas ani vzdialenosť.

4. Zapamätajte si, že život je to najcennejšie, čo máte a zajtrajšok vám nikto negarantuje. Pripomínajte si pravidelne, čo je pre vás cenné a ukazujte svoju lásku ľuďom, na ktorých vám záleží.  

5. V živote každého človeka sú obdobia bolesti a trápenia. Snažte sa vždy hľadať na živote to pekné.

6. Buďte štedrý a empatický s inými. Dávajte. Neočakávajte za všetko protislužbu. Pocit, ktorý budete cítiť, keď pomôžete niekomu, kto si to zaslúži bude dostatočnou odmenou.  

7. Vždy sa snažte o osobný rast, ale akceptujte svoje nedokonalosti a majte sa radi aj s nimi. Neustála snaha o dokonalosť vyčerpáva.

8. Milujte. Milujte hlboko a úprimne. Nedovoľte strachu zabrániť vám v prežívaní najúžasnejšieho citu na svete. Milujte svoju rodinu, priateľov, partnera, deti, cudzích ľudí aj seba.

9. Nájdite si niečo, čo vás napĺňa. Niečo, čo vždy prinesie radosť a pokoj do vašej duše.

10. Vytvorte si zbierku spomienok. Spomienky, ktoré vás rozosmejú, ale aj také, pri ktorých sa vám tisnú slzy do očí.

11. Žite podľa toho ako chcete vy. Nepodliehajte očakávaniam iných.

12. Naučte sa počúvať. Aj vaši blízki majú určite niečo, o čom sa potrebujú porozprávať.

13. Zbavte sa zlozvykov a ľudí, ktorí vám ubližujú. Máte len jeden život, nekazte si ho.

14. Poučte sa z každej jednej životnej skúsenosti. Zdieľajte vaše skúsenosti s inými.

15. Nebojte sa skúšať nové veci. Zbavte sa strachu z neznámeho.

16. Nerobte rozdiely medzi ľuďmi. Nerozdeľujte ich podľa rasy, sexuálnej orientácie, sociálneho statusu či náboženstva. 

17. Zapamätajte si, že keď ste zdravý, máte strechu nad hlavou, čistú vodu a jedlo, ste šťastnejší ako väčšina ľudí na svete.

18. Neberte sa príliš vážne. Nezabúdajte sa smiať a robiť hlúposti. Nikdy nie ste tak starý, aby ste nemohli na niektoré veci nazerať očami dieťaťa. Zrelosť a hravosť vedia fungovať aj spolu.

Súvisiace články