Polojasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Chcete byť bohatý? Tu je zoznam toho, čoho sa treba vyvarovať
Zdielať na

Chcete byť bohatý? Tu je zoznam toho, čoho sa treba vyvarovať

BRATISLAVA / Ak si myslíte, že byť bohatý je vo vašom prípade fikcia, nezúfajte. Nie ste jediný. Podľa expertov chodia po svete milióny potenciálnych milionárov. Robia ale chyby, pre ktoré sa im bohatstvo úspešne vyhýba. Server Lifespan priniesol tie najzákladnejšie.

1. Nemíňajte, ak na to reálne nemáte

Ak máte obrovskú potrebu míňať viac ako si môžete dovoliť, nie ste v tom sami. Podľa jednej štúdie až 52% ľudí pravidelne míňa viac ako má vôbec k dispozícii a 22% sa spolieha na kreditné karty. Vyhodiť všetky peniaze do vzduchu nie je rozhodne najlepším spôsobom ako byť bohatý. Zmapujte si, kam každý mesiac odchádzajú vaše ťažko zarobené eurá a vytvorte si reálny rozpočet, aby ste zaplatili všetko, čo musíte.

2. Odkladajte si 

Nič neušetríte? Vitajte v klube! Takí Američania si zo svojho zárobku odkladajú ledva 4,9%, a to je naozaj málo. Ak chcete nahromadiť majetok, šetrenie by malo byť vašim primárnym cieľom. Začnite s núdzovým fondom. Keď na ňom budete mať dostatok peňazí, budete ich môcť využiť na niečo naozaj veľké a možno aj výnosné. 

3. Zbavte sa dlhov

Niektoré dlhy sú naozaj prospešné a môžu byť predzvesťou ozajstného bohatstva, ako napríklad kúpa nehnuteľnosti alebo začiatok podnikania. Vyvarujte sa ale kreditkám, ktoré vám umožňujú míňať na hlúposti. 

4. Vytvorte si plán

Bez jednoznačne stanoveného plánu je nahromadenie majetku len nereálnym snom. Plán vás podporí v tom, aby ste neprepadli zbytočnému míňaniu. Tí, ktorí zlyhajú v plánovaní, plánujú zlyhať. Tvorba takéhoto plánu vám môže prísť únavná, ale verte tomu, že sa vám snaha vyplatí.

5. Zriaďte si núdzový fond

Ešte ho nemáte? Experti sa zhodujú na tom, že rezerva minimálne v hodnote vášho 6-mesačného platu je nevyhnutnosťou. Život je nevyspytateľný a ak funguje bez rezervy, môže sa váš spokojný život zmeniť na katastrofu.

6. Začnite hneď

Rovnako ako napríklad pri cvičení, je aj pri šetrení najťažšie začať. Aj keď máte dlhy, malý plat či veľké výdavky, aj tak sa snažte niečo si odložiť. Každé euro sa ráta.

7. Nesťažujte sa, ale konajte

"Zarábam málo", " Život je tak drahý", "Nikdy sa nedostanem z dlhov". Aj vy občas utrúsite niektorú z týchto viet? Alebo všetky? Najhoršie sa menia staré zvyky, ale ak nespravíte nič, aby ste situáciu zmenili, nezmení sa. Prestante sa teda sťažovať a hľadať výhovorky. Vezmite svoj život do vlastných rúk, sústreďte sa na to, ako zmeniť zvyky, ktoré ničia vás aj vašu peňaženku a jednoducho ich zmeňte.

8. Myslite na budúcnosť

Je nuda myslieť na dôchodok a na to, čo sa vami bude. Bohužiaľ je to ale potrebné. Bezhlavé a impulzívne míňanie vedie k jednému, a to k bankrotu. Spravte si láskavosť, zbavte sa životného postoja typu "Teraz si to kúpim, strachovať sa budem potom" a zmeňte ho na "Teraz si ušetrím, aby som naakumuloval majetok".

9. Rozšírte portfólio 

Koncentrovať všetky peniaze do jednej aktivity nie je riešením. Okrem toho ste v permanentnom riziku, že to nevyjde. Vaše portfólio by malo zahŕňať viacero investícií s rôznou úrovňou rizika, potenciálu a likvidity.

10. Už to pochopte

Možno patríte k ľuďom, ktorí veria, že ich niekto, niečo, nejak, niekde zachráni. Prečo sa potom zaoberať šetrením alebo snahou vymaniť sa z dlhov? Možno budete mať toľko šťastia, že získate super prácu, budete zarábať obrovské peniaze, zdedíte majetok, vyhráte v lotérii alebo čokoľvek. Nespoliehajte sa na to! Už dnes môžete spraviť niečo pre to, aby bol váš život lepší.

Jednou vecou si ale môžete byť istý, bohatý už ste! Zamyslite sa, ak by za vami niekto prišiel s tým, že vám zaplatí za vašu ruku, vzdali by ste sa jej? Samozrejme, však máte dve, jednu oželiete. Alebo žeby nie? Byť bohatý je viac ako len mať dostatok hmotného majetku. Je to stav radosti, šťastia, spokojnosti. Takže zatiaľ čo pracujete na tom, aby ste mali dostatok materiálneho, nezabúdajte byť šťastný aj za to, čo máte.

Ak máte finančné problémy, skúste navštíviť mediátora, môže vám pomôcť. Viac o jeho schopnostiach si môžete pozrieť v nasledujúcom videu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy