Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Máte dlhy? Mediátor vám môže pomôcť
Zdielať na

Máte dlhy? Mediátor vám môže pomôcť

BRATISLAVA / Každého trápia problémy. S niektorými si človek poradiť vie, na iné potrebuje pomoc. Nájsť však vhodných ľudí, ktorí by im vedeli pomôcť, nie je jednoduché. Nie vždy musia závažné problémy končiť na súde, keďže existuje medzičlánok - mediátori.

Máte problém? Kontaktujte Ochrancov, NAPÍŠTE SEM.

Konať skôr ako bude neskoro

Základným a dôležitým pravidlom je konať skôr ako padne človek na dno. Pani Danka si ako samostatne zárobkovo činná osoba zobrala od štyroch rôznych nebankových subjektov úvery. Následne sa ocitla vo veľkých problémoch. Požičať si je ľahšie ako splácať. 

Peniaze chcela použiť na zorganizovanie podujatia, ktoré jej nanešťastie nevyšlo. Sponzori v poslednej chvíli odskočili od podujatia. Prvotné nadšenie vystriedalo zúfalstvo. Danka totiž zabudla na zlaté pravidlo.

"Živnostníci, ktorí si berú akékoľvek pôžičky, ručia vždy celým svojím majetkom na rozdiel od spoločností s ručením obmedzeným," vysvetľuje mediátorka Renáta Názlerová.

Problémy sa nestratia, treba ich riešiť

Zmluvy s nebankovými subjektami už podpísala, veľa možností jej teda neostalo. Na hanbu a výčitky priestor nie je. Na mieste je vyhľadať pomoc.

Mediátor musí najskôr poznať reálny stav jednotlivých úverov. "Budem chcieť vedieť výšky zostatkov tých pôžičiek, ktoré si pobrala. Ako sú nastavené mesačné splátky, akú čiastku už splatila," dopĺňa mediátorka.

Podstatné je aj to, či už obdržala nejaké exekučné výzvy alebo sa už začalo exekučné konanie. "Potrebujem vedieť, ktoré z tých problémov sú najhorúcejšie," konštatuje mediátorka.

Mediátor delí problém na drobné

Úlohou mediátora je najprv urobiť jasno v probléme. Rozdeliť problém na  časti, ktoré však majú prioritu a sú akútne, a časti, ktoré ešte počkajú, teda sú menej podstatné. Dôležitosť si vyžaduje aj vyčíslenie príjmov. Tak je tomu aj v Dankinom prípade.

"Treba určiť, aké má možnosti, kde vie ušetriť, aby sme vedeli, s čím môžeme operovať vo vzťahu k nebankovkám," vysvetľuje Názlerová.

Ak pripadá v úvahu možnosť riešiť problém šetrením vzhľadom na príjmy osoby, mediátorka sa zameria na majetok. Na mieste je otázka, či je napríklad aj Danka schopná si zobrať v banke úver, ktorý bude ručiť nehnuteľnosťou. "Klasický bankový produkt je vždy lacnejší ako nebankovka," upresňuje mediátorka.

Ponaučenie do budúcnosti

Skôr ako čokoľvek podpíšete, treba si zvážiť všetky možnosti a všetky pre a proti. "Treba si premyslieť, čo ste schopní ponúknuť tej inštitúcii, aké iné riešenie," uzatvára mediátorka.

Mediátor je schopný riešiť problémy nielen medzi človekom neschopným splácať a nebankovým subjektom. Môže riešiť rovnaké problémy týkajúce sa banky. Čiže ak má niekto problém s bankou a potrebuje s ňou jednať napríklad o neschopnosti splácať svoj dlh, môže využiť mediátora ako sprostredkovateľa.

Seriál Ochrancovia každý pracovný deň o 18:00 na TV JOJ.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy