Zatiahnuté
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Sklamanie na súde? Pomôcť môžu Ochrancovia
Zdielať na

Sklamanie na súde? Pomôcť môžu Ochrancovia

BRATISLAVA / Obracajú sa na vás často ľudia so žiadosťou o pomoc pri riešení vlastných problémov? Pravdepodobne ste si už v takej situácii povedali, že iba slová podpory a pochopenie nestačia a treba nájsť riešenie. A práve to je úlohou profesionálneho mediátora - urovnávať spory, komunikovať a zmierovať rozhádané strany. Takto sa stanete profesionálnym ochrancom.

Máte problém? Kontaktujte Ochrancov, NAPÍŠTE SEM.

Mediátorom za 100 hodín

Adept na povolanie mediátora musí mať za sebou vysokú školu. Je pritom jedno, o aké zameranie ide. Na kurz sa treba prihlásiť s diplomom v ruke.

Kurz na mediátora trvá 100 hodín. Vyučujú sa tam základy psychológie aj práva. Po skúškach sú dve možnosti. Samostatná práca alebo práca pod dohľadom supervízora. "Naučí ho zvládanie niektorých konfliktných situácií," povedal Ernest Kováč z Asociácie mediátorov Slovenska.

Treba mať trpezlivosť

Príbeh Romany a Alexa je známy zo seriálu Ochrancovia. Manželia sa pri rozvode nevedeli dohodnúť, ako sa budú starať o svoje dvojčatá. Práve takýchto prípadov sú na Slovensku každoročne stovky.

Pri riešení sporov iba vzdelanie mediátorovi nestačí. "Mal by to byť človek, ktorý má rád druhých ľudí a má pochopenie pre slabosti iných. Samozrejme by mal byť obdarený veľkou dávkou trpezlivosti," vyjadrila sa mediátorka Renáta Názlerová.

Hoci mediátor niekedy znamená byť niečo ako terminátor, toto povolanie sa stáva čoraz populárnejším. Dnes na Slovensku pôsobí asi 700 profesionálnych odborníkov na medziľudské problémy.

Seriál Ochrancovia každý pracovný deň o 18:00 na TV JOJ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy