Zatiahnuté
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Právnik radí. Náhrada škody za nerozlúčenie sa so zosnulým
Zdielať na

Právnik radí. Náhrada škody za nerozlúčenie sa so zosnulým

BRATISLAVA / Občas sú v živote chvíle, ktoré sa nikdy viac nezopakujú. Patrí k nim aj posledná rozlúčka so zosnulým. Do našej Právnej televíznej poradne nám napísal divák, ktorému rodina neumožnila rozlúčiť sa so sestrou. Pýta sa, či má právo na náhradu za utrpenú krivdu?

Napriek tomu, že Imrich celý život so sestrou výborne vychádzal, jej dcéry mu neoznámili ani dátum pohrebu. Odignorovali aj zvyšok rodiny. Dali ju spopolniť, napriek tomu, že si to nepriala.  Je možné v tomto prípade podať na ne trestné oznámenie alebo podnet za porušenie občianskeho spolunažívania?

V takomto prípade, keď dcéry dali pochovať matku bez toho, aby to oznámili rodine, nejde ani tak o občiansko - právny vzťah, ale skôr o nedodržanie pravidiel občianskeho spolunažívania.

Je ťažké vyčísliť ušlú škodu

"Určite sa za to nemôže podávať trestné oznámenie a zrejme neprichádza do úvahy ani náhrada škody spôsobená úmyselným konaním proti dobrým mravom, pretože si neviem predstaviť vyčísliť tú škodu," vraví právnička Bronislava Pavelková.

V tomto prípade prichádza do úvahy asi len iniciovať priestupkové konanie. Otázne však je, či sa tým zlepšia rodinné vzťahy. Ak by sa Imrich rozhodol vydiskutovať si problém v takomto konaní, odporúčame mu obrátiť sa na obvodný alebo miestny úrad, respektíve podať žiadosť cez políciu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy