Jasno
19°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Právnik radí. Môže zobrať učiteľ žiakovi mobil a nevrátiť?
Zdielať na

Právnik radí. Môže zobrať učiteľ žiakovi mobil a nevrátiť?

BRATISLAVA / Život bez mobilov si už viacerí nevieme predstaviť. Majú ich žiaci od prvého ročníka základnej školy. A niekedy to môže byť problém. Monike zobrala učiteľka mobil počas hodiny a nevrátila jej ho ani po vyučovaní.

Učiteľka mobil nevrátila ani po vyučovaní

Mobil má väčšina z nás stále pri sebe. Či je to v autobuse, divadle, v práci alebo v škole. Niektorí sú na tomto zariadení priam závislí, a používajú ho aj v čase, keď sa to nesluší. Aj Monika patrí k ľuďom, ktorí si nedokážu predstaviť život bez mobilu.

Nepáči sa jej však, že jej pedagóg zobral na hodine mobil a nevrátil ho ani po vyučovaní. "Podotýkam, že nemám 15 rokov a menej. Som 24-ročná študentka. Môže mi ho pedagóg zobrať bez môjho súhlasu a dlhodobo zadržiavať," pýta sa Monika.

Dve strany mince

Každému rozumne zmýšľajúcemu človeku je jasné, že mobil by mal byť počas vyučovania odložený s vypnutým zvonením. Preto odoberanie mobilov v školských zariadeniach má dve stránky. "Prvá stránka je vlastnícke právo vlastníka mobilu, ktorý samozrejme nemôže byť v tomto výkone obmedzovaný školským zariadením. Na druhej strane zase chápem aj pozíciu školského zariadenia, za ktoré sa prostredníctvom svojich pravidiel snaží udržať v škole poriadok," uviedla advokátka Bronislava Pavelková.

Primeraným zákrokom pedagóga do vlastníckych práv majiteľa mobilu je odobratie a uloženie mobilu počas hodiny, prípadne do konca vyučovania. "Dlhšie zadržiavanie mobilného telefónu proti vôli vlastníka určite nie je v kompetencií školského zariadenia. Škola má okrem toho ešte právo postupovať v zmysle zákona o školách," dodáva Pavelková

Napríklad môže udeliť študentom za nedodržanie školského poriadku, pokarhanie triednym učiteľom, riaditeľom, respektíve v závažných prípadoch môžu študenta zo školy vylúčiť. Aby sa v škole predišlo podobným nepríjemnostiam, možno by stačilo málo. Každému žiakovi vyznačiť miesto pre jeho mobil, kde si ho pred hodinou odloží a po vyučovaní si ho opäť vezme.

MissYaAlready/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy