Zatiahnuté
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Právnik radí. Je predavačka hmotne zodpovedná za krádeže?
Zdielať na

Právnik radí. Je predavačka hmotne zodpovedná za krádeže?

MARTIN / Diváčka z Martina nastúpila do novej práce ako predavačka v potravinách. Častú výmenu zamestnancov vtedy neriešila. Po čase ju začali trápiť neustále krádeže v obchode. Napriek upozorňovaniu zodpovedných, vedenie nič nerobilo. Podala výpoveď a teraz od nej žiadajú zaplatiť manko, ktoré vzniklo krádežami.

Bezpečnostná kamera nefungovala

Síce na predajni bol kamerový systém, ktorý by mohol zlodejov usvedčiť,
Janke nebol nápomocný. Bezpečnostná kamera nebola zapojená. Na problém upozornili inšpektorku aj vedenie podniku. Dokonca niekoľkokrát prichytili zlodeja pri krádeži.

"Vedenie s tým nič neurobilo, tak som dala k 31. marcu 2013 výpoveď. V ten deň nariadili inventúru, ktorá zistila manko vo výške okolo 6 000 Eur. Sumu následne nerovnomerne rozpočítali medzi všetkých zamestnancov,"
napísala do televízie JOJ diváčka z Martina.

Hmotná zodpovednosť

Jana s kolegami ešte koncom septembra poslala na vedenie sťažnosť, že vzhľadom k okolnostiam nič nezaplatia. Odpoveď im prišla až koncom januára  V nej je uvedené, že vedenie nemieni akceptovať to, akým spôsobom sa chcú zbaviť hmotnej zodpovednosti.

"Ak diváčka skutočne vie vysvetliť alebo dokázať, že opakovane upozorňovali na krádeže, na ktoré vedenie nereagovalo, potom dochádza k tomu, že za škodu nezodpovedá len pracovníci, ale aj poškodený," radí právnička Bronislava Pavelková.

Úmerne k tomu by sa mala znížiť škoda. Jane a jej kolegom odporúčame zhromaždiť všetky dôkazy a počkať s platením. Majiteľovi predajne nech pošlú všetky námietky s odôvodnením, kedy upozorňovali na krádeže a že sa v tej veci nič nerobilo. Rovnako nech namietnu aj spôsob výpočtu hmotnej zodpovednosti.

Bráňte sa dôkazmi

"A počkať či sa zamestnávateľ rozhodne uplatniť svoje právo na súde alebo nie. Keď sa rozhodne, v súdnom konaní nech sa bránia dôkazmi, ktoré si nazhromaždili. Čiže tvrdiť, že výška škody nebola spôsobená nimi, ale nezodpovednosťou zamestnávateľa, ktorý na ich výzvu nereagoval," vysvetľuje Bronislava Pavelková.

Súd to určite zohľadní, pretože je Janka s kolegami v práve. Je tu ešte jedna podstatná vec. Či bola pri nástupe Jany a aj kolegov vykonaná inventúra. Ak nebola, tak vlastne nie je čo porovnať a tak je hmotná zodpovednosť spochybnená.

Ďalšie právne problémy nám posielajte na email [email protected]

Súvisiace články

Najčítanejšie správy