Zatiahnuté
13°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Právnik radí. Takto sa zbavíte dlhov
Zdielať na

Právnik radí. Takto sa zbavíte dlhov

SENICA / Viete, ako postupovať v prípade, keď chcete vyplatiť pohľadávku voči firme, ktorá nereaguje na vašu prosbu o upresnenie sumy? S takýmto problémom sa na Právnu televíznu poradňu obrátil divák zo Senice.

Ako správne postupovať

Náš divák René opakovane kontaktoval firmu, ktorá sa zaoberá vymáhaním pohľadávok s tým, že chce jednorázovo vyplatiť pohľadávku, no bezúspešne.

"Už ma nebaví stále im vypisovať a telefonovať. Ani raz mi nedali odpoveď na konkrétne otázky. V skratke nikde sa neviem dopátrať v akej výške mám zostatok dlhu voči spomínanej firme," sťažuje sa René.

Právnik radí

Pri takýchto prípadoch prichádza do úvahy použitie ustanovenia občianskeho zákonníka, ktoré umožňuje zbaviť sa za určitých okolností dlhu s tým, že je uložený do súdnej úschovy.

"Takto sa zbaví dlhu, zároveň oznámi danej nebankovej inštitúcii, že došlo k zloženiu sumy a za akých podmienok si túto sumu môžu vybrať. Nech si, ale divák dá pozor na to, či jeho zmluva vôbec umožňuje predčasné jednorázové splatenie," radí právnička Bronislava Pavelková.

Ak je to tento prípad - pokiaľ je v omeškaní a už sumu mal splatiť a firma mu neodpovedá na jeho požiadavky, kde ich žiada o upresnenie sumy a čísla účtu, odporúčame mu sumu, ktorú považuje za výšku pohľadávky, zložiť do súdnej úschovy. "Tým jeho dlh vlastne zanikne a či si to oni vyberú alebo nevyberú, to už bude otázka ich zodpovednosti k veci. Každopádne on sa svojho dlhu zbaví a prestanú mu rásť úroky z omeškania," dodala právnička.

Ďalšie právne problémy nám posielajte na email [email protected]

Téme sa venuje reportér Juraj Hajdin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy