Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pozor! Staré pokuty môžu spôsobiť prievan v peňaženke
Zdielať na

Pozor! Staré pokuty môžu spôsobiť prievan v peňaženke

Ak ste doteraz nezaplatili starú pokutu za mýto a diaľnice, už siahnete hlbšie do vrecka. Policajné prezídium totiž všetky pohľadávky postúpilo exekútorom. Celková dlžná suma sa Vám tak poriadne navýši.

Exekučné trovy sú totiž v mnohých prípadoch vyššie ako suma nezaplatenej pokuty. Zásah exekútorov je ale zrejme viac ako nevyhnutný. Z celkovo uložených pokút na diaľniciach do konca marca 2010 ľudia nezaplatili až 80 percent.

Peniaze chýbajú v štátnej pokladnici

 V štátnej pokladnici tak chýba nezanedbateľná suma. "Z obdobia rokov 2009 do konca marca 2010 evidujeme 5 160 pokút za takmer dva milióny eur," uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

Ide o priestupky, ktoré dlžníci spáchali neuhradením poplatku za užívanie dialnic, rýchlostných ciest a ciest I. triedy. "Ďalej ide aj o dlžníkov, s ktorými bola uzatvorená dohoda o splátkach a podmienky dohody nedodržiavajú," bola uzatvorená dohoda o splátkach tzv. splátkový kalendár priblížila Baloghová.

Dlžobu sa oplatí rýchlo zaplatiť

Exekútori už na vymáhaní pokút pracujú. Najskôr musia požiadať súd o udelenie poverenia. Hneď po jeho doručení môžu robiť úkony voči dlžníkom. Dlžobu sa aj teraz oplatí zaplatiť čo najskôr.

"Pokiaľ uhradí vymáhanú pohľadávku do 14 dní, od kedy mu je doručené oznámenie o začatí exekúcie, tak odmena exekútora sa znižuje na polovicu," vysvetlil hovorca Slovenskej komory exekútorov Martin Hermanovský.

Špekulanti ani cudzinci neuspejú

V prípade viacerých nezaplatených pokút u jedného dlžníka by mohli konať špekulanti. Ich žiadosti o zlúčenie pri exekúcií s cieľom zaplatiť len jedny trovy však dostanú stopku. V týchto prípadoch to totiž exekučný poriadok nepripúšťa. "Každé rozhodnutie o uložení blokovej pokuty alebo každé rozhodnutie o správnom konaní je samostatný podklad na jedno exekučné konanie," uviedol Hermanovský.

Zaplateniu pokút sa nevyhnú ani cudzinci. Ide o bežné situácie, keď sa vymáha cezhranične. "Musí to robiť exekútor z daného štátu, kedže pôsobíme v rámci teritória SR," uzavrel.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy