Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Na Slovensku prebiehajú viac ako 3 milióny exekúcií
Zdielať na

Na Slovensku prebiehajú viac ako 3 milióny exekúcií

BRATISLAVA / 3 milióny exekúcií prebiehajú momentálne len na Slovensku. Vyplýva to zo štatistík Ministerstva spravodlivosti. Vyše 40 tisíc prípadov sa týka dôchodcov. O majetky prichádzajú najmä chudobní ľudia, ktorým berú nebankovky aj to posledné.

Nikto ju neoboznámil

"Oni mi poslali na účet 20 tisíc korún, čiže nejakých 700 euro, ale už mi došlo, že mám zaplatiť pomaly cez 3 000 eur," tvrdí pani Dana. Rozpráva o svojej skúsenosti s nebankovou spoločnosťou. Tá jej, ako klientke, ktorá už jednu pôžičku splatila posielala na účet ďalšie peniaze. Zistila to až vtedy, keď jej zabúchal na dvere exekútor a prichádzala o strechu nad hlavou. 

"Nikto ma neoboznámil. Ako mi môžete dať plombu na byt v prospech nejakej nebankovky," pýtala sa.  To že u nás platia nejaké zákony, ešte neznamená spravodlivosť.  Takto to na Slovensku funguje desaťročia.

1 700 ľudí za dva roky

"Za chudobu ľudia môžu byť odsúdení," tvrdí štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská. Pani Dana nie je jediná. Takýchto prípadov sú na Slovenskú státisíce. Ľudia na pokraji v nejednom prípade siahajú po nebankových riešeniach. Keď tú pôžičku nezvládajú platiť, prichádzajú aj o ten posledný majetok. No nielen to.

"Identifikovali sme zatiaľ 1 700 ľudí za posledné dva roky, odsúdených za úverový podvod," dodáva Jankovská. Paradoxne za úžeru na Slovensku nepykal nikto. Nielen úžeru v osadách, ale najmä sofistikované nebankové pôžičky so šialenými úrokmi. To by sa ale po novom malo zmeniť. V parlamente je totiž predložená novela súboru šiestich zákonov, ktorá by mal špekulatívnym pôžičkám zabrániť. 

Špeciálna ochranná komisia

Ďalšou z možností by bolo stanovenie úrokového stropu, ktorý by nebankovkám zakazoval úžernícke úroky. Alebo by exekútori po novom nemohli siahať na bývanie pre pohľadávky do 2 000 eur.

Na ministerstve už dokonca kvôli množstvu vymáhačov roky funguje špeciálna ochranná komisia. Jej tím zadarmo pomáha ľuďom s takýmito problémami. V desiatkach prípadoch úspešne. Aj vďaka nim pani Dana neprišla o svoj byt. Teraz je príkladom pre ostatných, ktorí sú v boji s mašinériou nebankoviek a exekútorov zúfalí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy