Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Bič na šmejdov. Tieto zmeny majú dôchodcom pomôcť
Zdielať na

Bič na šmejdov. Tieto zmeny majú dôchodcom pomôcť

BRATISLAVA / Najčastejšie slovo, ktoré v piatok zaznelo v našom parlamente, boli "šmejdi"! Nešlo však o vzájomné nadávky na konkurenčných poslancov. Práve naopak - vo veľkej zhode rokovali koaliční aj opoziční poslanci o novom zákone, ktorý by mal ochrániť spotrebiteľov pred týmito pokútnymi predajcami.

Zmena pravidiel pri kúpe cez internet

Prípadov, kedy sa šmejdi pokúšali zmanipulovať najmä starších ľudí k podpisu zjavne nevýhodných zmlúv o predaji predražených výrobkov, je nespočetne veľa. A vďaka našim reportérom sa niekoľko pofidérnych akcií podarilo prekaziť. 

Šance šmejdov by mali byť teraz opäť menšie, pretože v parlamente je viacero návrhov na ochranu spotrebiteľov. Ministerstvo  hospodárstva navrhlo, aby zákazníci pri internetovom predaji mohli odstúpiť od zmluvy až do 14 dní, namiesto súčasných siedmich.

"Ide naozaj o nekalé praktiky, ktoré sú v praxi momentálne bežné a tento zákon by mal odstrániť drvivú väčšinu tých vecí, pre ktoré potom nešťastie človeka je dosť značné," myslí si hovorca ministerstva vnútra Stanislav Jurikovič.

Skupina poslancov Smeru zase pripravila sériu zmien, ktoré majú obmedziť úžernícke praktiky. "Zároveň chceme zabrániť určitým postupom zo strany nebankoviek a dražobných spoločností, lebo 90 percent predaja nehnuteľností, kedy ľudia prichádzajú o strechu nad hlavou, sa deje cez dražobné spoločnosti, nad ktorými súdy vôbec nemajú kontrolu," vraví poslanec Anton Martvoň.

S nápadmi prišli aj opoziční poslanci

No a viacero svojich nápadov na ochranu spotrebiteľov predložili do snemovne aj opoziční poslanci. "Navrhla som, aby sme sa všetci zišli, ktorí sa tejto téme venujeme a zakomponovali naše návrhy, nápady do vládneho návrhu, aby z parlamentu vyšiel jeden zákon, ktorý bude dobrý," doplnila bývalá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. 

Po trojdňovom víkende sa poslanci opäť posadia do lavíc v utorok ráno. Okrem bežných bodov ich čaká aj mimoriadna schôdza o kauze predaja emisií ešte z čias prvej Ficovej vlády.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy