Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Miliardár Babiš odišiel predčasne zo súdu, dôvod prekvapil...
Zdielať na

Miliardár Babiš odišiel predčasne zo súdu, dôvod prekvapil...

BRATISLAVA / Na Slovensko prišiel nový český minister financií a rodák Andrej Babiš. Miliardár a jeden z najbohatších mužov Európy však nerieši len politiku. Má totiž aj problém zo svojou minulosťou. Súdi sa kvôli výrokom, že bol agentom obávanej komunistickej tajnej polície ŠtB.

Zo súdu odišiel

Na letisku ministra čakala ochranka a auto s českou ŠPZ. Babiš sa pred návštevou Slovenska vyjadril, že v prvom rade ide o súkromnú cestu, ktorú chce spojiť s pracovnou návštevou svojich nových politických kolegov.

Najprv má v pláne stretnutie s ministrom financií Kažimírom a popoludní zájde na ministerstvo hospodárstva a aj ministerstva dopravy. Medzitým sa však musí zúčastniť pojednávania na Okresnom súde  Bratislava I, na ktorom sa domáha ochrany osobnosti. Miliardár totiž žaluje Ústav pamäti národa, ktorý zverejnil, že meno Babiša figuruje vo zväzkoch ŠTB.

Súd však predčasne opustil. Môžu za to technické problémy počas pojednávania - zapisovateľke sa pokazil počítač, a to nemohlo pokračovať.

ŠTB? Pre vládu žiaden problém

Či už bude rozhodnutie slovenského súdu vo veci údajnej spolupráce šéfa hnutia ANO s ŠTB akékoľvek, nemôže to podľa českého premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) novú vládu vykoľajiť.

"Nemyslím si, že akékoľvek rozhodnutie slovenského súdu vo veci pána Babiša môže vládu vykoľajiť alebo môže zabrániť v tom, aby vláda splnila svoj program a presadila zmeny, na ktorých ten program postavila," uviedol Sobotka na novinársky dotaz, potom čo do funkcie uviedol ministra hospodárstva Mariana Jurečku. "Ja som presvedčený o tom, že to je osobné rozhodnutie pána Babiša, je to vec hnutia ANO," dodal.

Krycie meno Bureš

To samotný minister popiera a tvrdí, že je to nepravda. S ŠTB sa mal zapliesť pod krycím menom Bureš, proti spolupráci sa bráni na slovenských súdoch.

Novú vládu menoval prezident Miloš Zeman v stredu po dlhých 95 dňoch od predčasných volieb. Tak dlho v českej histórii žiadny kabinet na menovanie čakať nemusel.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy