Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zeman vymenuje Sobotku za premiéra o týždeň
Zdielať na

Zeman vymenuje Sobotku za premiéra o týždeň

PRAHA / Český prezident Miloš Zeman vymenuje Bohuslava Sobotku za nového premiéra na budúci piatok 17. januára. Stane sa tak 83 dní po parlamentných voľbách, v ktorých zvíťazila Sobotkova Česká strana sociálno-demokratická (ČSSD).

Sobotka splnil všetky podmienky

Miloš Zeman v piatok konštatoval, že Sobotka splnil všetky jeho podmienky a koaličnej vláde zaistil spoľahlivú parlamentnú väčšinu. V 200-člennej dolnej komore parlamentu má koaličná trojica sociálnych demokratov, ANO a ľudovcov z KDU-ČSL väčšinu 111 hlasov. Prezident vyjadril svoje výhrady k niektorým nominantom na ministrov v budúcej vláde, konkrétne však žiadne meno nespomenul.

V pondelok podpísali koaličnú dohodu

Lídri troch českých strán v pondelok podpísali koaličnú dohodu a definitívne sa dohodli na prerozdelení ministerských postov. Sociálni demokrati budú mať ministerstvo zahraničia, vnútra, školstva či zdravotníctva. ANO zase bude mať rezort financií, ktorý povedie jej predseda a miliardár slovenského pôvodu Andrej Babiš, obrany a spravodlivosti. ČSSD má v 17-člennej vláde osem postov, ANO šesť a ľudovci tri. VIAC TU.

Faktickým víťazom Slovák Babiš

Faktickým víťazom predčasných volieb v Českej republike, ktoré sa konali v októbri 2013, sa stal rodák z Bratislavy Andrej Babiš. Jeho hnutie získalo toľko percent, že bez neho sa žiadna vláda prakticky nedá postaviť. A svoje osobné víťazstvo si tento miliardár a mediálny magnát štedro vychutnával až do neskorých nočných hodín. VIAC O BABIŠOVI TU.

Téme sa venuje reportér Martin Krpač. INFORMÁCIE ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy