Jasno
14°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Slovák, čo rozhoduje o osude Čechov. Andrej Babiš
Zdielať na

Slovák, čo rozhoduje o osude Čechov. Andrej Babiš

PRAHA / Faktickým víťazom predčasných volieb v Českej republike sa stal rodák z Bratislavy Andrej Babiš. Jeho hnutie získalo toľko percent, že bez neho sa žiadna vláda prakticky nedá postaviť. A svoje osobné víťazstvo si tento miliardár a mediálny magnát štedro vychutnával až do neskorých nočných hodín...

Ja som Čechoslovák

Najskôr sa pohral s tigrom Fredom a potom sa tancovalo. Český Berlusconi, mediálny magnát, ktorý sa dostal medzi najväčšie politické esá v Čechách. A tento úspech si Andrej Babiš užíval dlho do noci.

"Ďakujeme," povedal hneď po zverejnení výsledkov Babiš. Slovenský rodák z Bratislavy, teraz už druhý najbohatší český miliardár, vlastník potravinárskeho gigantu priznal, že sa pre neho oba národy nikdy nerozdelili. "Ja som Čechoslovák narodený v Bratislave," povedal.

Od neho záleží zloženie vlády

Okomentovať svoj úspech v materinskom jazyku si ale radšej netrúfol. "Neviem poriadne ani po česky, ani po slovensky," dodal. Úspech sa v Čechách málokedy toleruje. Jemu ho praje 900 000 voličov. Jazdí v najluxusnejších autách, vedľa seba má krásnu ženu, ktorá i za volebnou plentou vyzerala farebne zladená do posledného detailu. A neublížilo mu ani to, že sa na Slovensku súdi o to, či spolupracoval s ŠTB alebo nie.

Z biznisu je známy ako tvrdý vyjednávač, po voľbách má hlavné eso v rukáve, bez jeho podpory sa totiž nebude dať poskladať žiadna vláda. Podľa šéfa hnutia ANO 2011 by vládu mali zostaviť ČSSD a KDU-ČSL. ANO by potom takúto vládu mohlo tolerovať, prípadne s ňou spolupracovať. Babiš to povedal serveru Aktuálne.cz.

Verím, že sa dohodneme

"Vládu by mali tvoriť ČSSD a KDU-ČSL. To je základ. Ak oni s nami budú chcieť jednať, ak sa dohovoríme na podmienkach, potom teoreticky môžeme ich vládu tolerovať a viem si predstaviť, že sa na nejakej spolupráci dohovoríme," dodáva Babiš.

O prípadnom vstupe ANO do vlády si podľa nej hnutie musí poradiť. "Musíme si poradiť tiež s voličmi. Budeme v tejto debate pokračovať v stredu, ak sa zídeme s našimi poslancami. Ich názor v tom bude mať zásadnú váhu," povedal s tým, že jemu osobne sa vstup ANO do vlády "nezdá veľmi dobrý".

Iné varianty zostavovania vlády odmietol. "Iné varianty? A s kým? ODS sa za 20 rokov pri moci stala symbolom korupcie," dodal.

Téme sa venuje reportér Martin Krpač. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy