Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
České voľby sú podľa Žitňanskej odkazom pre štandardné strany
Zdielať na

České voľby sú podľa Žitňanskej odkazom pre štandardné strany

BRATISLAVA / To, že české parlamentné voľby priniesli úspech novým stranám, je odkazom pre tzv. štandardné strany, že asi niekde spravili chybu, povedala v nedeľnej diskusnej relácii Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS), Slovenskej televízie O 5 minút 12 poslankyňa NR SR Lucia Žitňanská.

Nevznikne stabilná vláda

Zároveň sú aj odkazom o tom, že sa to môže stať ktorejkoľvek strane, konštatovala Žitňanská v reakcii na volebný výsledok Českej strany sociálne demokratickej (ČSSD), ktorá voľby vyhrala so ziskom 20,5 percenta, čo je menej ako ČSSD očakávala. Myslí si tiež, že predstaviteľov tradičných politických subjektov by mala varovať aj približne 60-percentná voličská účasť.

Výsledky predčasných parlamentných volieb v Českej republike nenapovedajú, že vznikne stabilná vláda, myslí si minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Kaliňák v RTVS zablahoželal víťazovi volieb - ČSSD.

Spolu s ČSSD sa medzi tri strany s najviac hlasmi zaradilo nové hnutie ANO podnikateľa slovenského pôvodu Andreja Babiša a Komunistická strana Čiech a Moravy (KSČM). Podpredseda vládneho Smeru Kaliňák drží palce, aby vznikla vláda, ktorá vyvedie Českú republiku z krízy. Pokiaľ sa ČSSD nedohodne s ANO Andreja Babiša, bude koalícia slabšia, domnieva sa.

Najbližšie voľby podľa súčasných noriem

Žitňanská tiež popriala ODS, aby zvládla sebaobnovný vnútorný proces a podarilo sa jej znova upevniť pozíciu na politickej scéne, aby sa jednotlivé kauzy rýchlo vyšetrili. V tomto kontexte volá po rýchlejších výsledkoch v kauze Gorila.

Gorila, ako pripomenul Kaliňák, je kauzou pravicovej vlády. Vyšetrovanie ide ďalej, no s odstupom času, keď sa prípady udiali, je komplikované a zdĺhavé. Ministerstvo vnútra vyšetrovaniu tejto kauzy nebráni, "z pohľadu zasahovania neurobilo žiadny negatívny krok", dodal minister vnútra.

Robert Kaliňák, ktorého ministerstvo nedávno predstavilo návrh nového systému volebnej legislatívy na Slovensku, si myslí, že by nové pravidlá pre voľby mohli platiť najskôr na budúci rok. Bolo by dobré, aby sa najbližšie voľby konali podľa súčasných noriem.

MV sa vybralo cestou limitov a zákazov

Nové volebné pravidlá by sa mohli týkať najskôr budúcoročných volieb do európskeho parlamentu, alebo aj neskorších volieb, povedal. Kaliňák si uvedomuje, že zákon o volebných pravidlách pre všetky voľby na Slovensku by ideálne mal byť už prijatý. Avšak brzdí to diskusia k nemu, kde každá politická strana má iný názor. Sporný je najmä názor na vznik nezávislého kontrolného volebného orgánu. Ministerstvo vnútra sa v jeho zriadení chce inšpirovať modelmi z európskych štátov a pri príprave zohľadní aj názory rôznych politických strán.

Bývalá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská si myslí, že ministerstvo vnútra sa pri príprave nových pravidiel pre voľby vybralo cestou zákazov a limitov, ktorú treba kontrolovať. Prípravu volebných zákonov podľa nej brzdí spôsob, akými sa o nich diskutuje a aj nepripravenosť ministerstva vnútra.

Ministerstvo a vláda prišli priamo do parlamentu s predstavou volebných zákonov, o ktorej vopred s politickými stranami nediskutovali. Zároveň skutočnosť, že minister vnútra avizuje porovnávanie s európskymi modelmi až teraz, je dôkazom toho, že príprava volebných zákonov nebola dostatočne vopred prepracovaná, konštatovala Žitňanská v STV.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy