Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kedy bude mať Česko novú vládu? Záleži to aj od Babiša
Zdielať na

Kedy bude mať Česko novú vládu? Záleži to aj od Babiša

PRAHA / Nová vláda v Česku zrejme tak skoro nebude. Napriek tomu, že tri najúspešnejšie strany podpísali koaličnú dohodu, čaká sa na súhlas prezidenta Miloša Zemana. Ten však má nabitý program a kandidáta na premiéra Bohuslava Sobotku prijme až v piatok. Navyše, český prezident nemusí návrh na zloženie novej vlády prijať. Hlavnú úlohu v tom môže zohrať slovenský rodák, miliardár Andrej Babiš.

Zvyky veľmi nerešpektuje

Koaličná zmluva uzatvorená, kandidáti na ministrov zverejnení. Prezidentovi nič nebráni v tom, aby novú vládu vymenoval v nasledujúcich hodinách. To by ale na hrade nemohol sídliť Miloš Zeman. "Ústavné zvyky veľmi nerešpektuje," hovorí politický komentátor českého rozhlasu Petr Nováček.

A najväčšie eso v rukáve na predlžovanie politickej kríze, ktorá z neho robí najdôležitejšieho politika v krajine, mu dáva slovenský rodák a kandidát na ministra financií Andrej Babiš. Nemá totiž negatívne lustračné osvedčenie.

Na súd nepôjde

"Žiadne výnimky zákon nepripúšťa a prezident republiky splnenie všetkých podmienok pre menovanie členov vlády vyžadoval a naďalej vyžaduje," informuje hovorkyňa prezidenta Hana Buriánová.

"Uvidíme ako sa na to prezident vyspí," povedal Babiš. Andrej Babiš sa mal s ŠTB zapliesť pod krycím menom Bureš, proti spolupráci sa bráni na slovenských súdoch. Ten bude prípad znovu preberať na konci januára, Babiš tam ale nepôjde.

Pôjde to okamžite

A prípadné očistenie sa môže ťahať ďalšie mesiace. S protestom prezidenta budúca vláda počíta a vymýšľa spôsob, ako sa mu vyhnúť. Ten najlepší – prijať hneď na prvej parlamentnej schôdzi zákon o štátnych úradníkoch, ktorých povinnosť lustračných osvedčení u ministrov ruší. Čo nefungovalo dlhé roky, pôjde okamžite.

"Prvá schôdza sa plánovala na február, ale kvôli tomuto zákonu sa snemovňa zíde už budúci týždeň," dodáva Nováček. Prezident ale časový tlak necíti, dokonca má nabitý program a kandidáta na budoúceho premiéra Bohuslava Sobotku prijme až v piatok. Ten naviac ochorel, takže menovanie vlády sa môže natiahnuť ešte na ďalšie týždne.

Téme sa venuje reportér Martin Krpač. INFORMÁCIE ONLINE TU.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy