Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Česko má novú vládu. Slovák Babiš je minister financií!
Zdielať na

Česko má novú vládu. Slovák Babiš je minister financií!

PRAHA / Lídri troch českých strán podpísali v pondelok poobede koaličnú dohodu o vzniku novej vlády. Stalo sa tak v priestoroch budovy parlamentu a pod dokument sa podpísali predseda ČSSD a budúci premiér Bohuslav Sobotka, predseda ANO Andrej Babiš a líder KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Rozdelenie moci

Strany sa už definitívne dohodli na prerozdelení ministerských postov. Jasné je, že sociálni demokrati budú mať ministerstvo zahraničia, vnútra, školstva či zdravotníctva. ANO zase bude mať rezort financií, ktorý povedie miliardár slovenského pôvodu Andrej Babiš, obrany či spravodlivosti. Zostavu však musí schváliť a vymenovať prezident Miloš Zeman, ktorý podľa českých médií má s väčšinou nominantov problém.

"72 dní po voľbách do Poslaneckej snemovne môžeme oznámiť, že je hotovo. Očakávame, že prezident republiky by mal teraz jednať na základe ústavy. Vznikajúca koalícia je pripravená ako po programovej, tak po personálnej stránke na to, aby sa ujala vládnej zodpovednosti," povedal budúci premiér Sobotka, ktorého ČSSD má v 17-člennej vláde osem postov, ANO šesť a ľudovci tri.

Prekvapenie volieb

Ako dodal pre Českú republiku je to nádej na pozitívny obrat, nádej na podporu hospodárskeho rastu a posilnenie zamestnanosti. Podľa Sobotku sú nádeje a šance na to, aby sa zlepšilo celkové fungovanie štátu a aby ľudia boli s chodom krajiny spokojnejší, než tomu bolo v minulosti.

ČSSD podľa očakávaní vyhrala októbrové české voľby, no iba so ziskom 20,5 percenta. Strana ANO skončila druhá s takmer 19 percentami a komunisti tretí s 15 percentami. V 200-člennej dolnej komore parlamentu má trojica ČSSD, ANO a KDU-ČSL väčšinu 111 hlasov, ktorá by tak bez problémov mala vyjadriť novej vláde dôveru. Hlasovanie sa musí uskutočniť dva mesiace od vymenovania prezidentom. Stať by sa tak malo vo februári.

Výhra Babiša

Faktickým víťazom predčasných volieb v Českej republike sa stal rodák z Bratislavy Andrej Babiš. Jeho hnutie získalo toľko percent, že bez neho sa žiadna vláda prakticky nedá postaviť.

Najskôr sa pohral s tigrom Fredom a potom sa tancovalo. Český Berlusconi, mediálny magnát, ktorý sa dostal medzi najväčšie politické esá v Čechách. A tento úspech si Andrej Babiš užíval dlho do noci.

Svetové médiá si v súvislosti s voľbami najviac všímajú Babiša, ktorého označujú za populistu. Druhý najbohatší Čech podľa magazínu Forbes vlastní majetok v hodnote 1,5 miliardy eur, čo ho vo svetovom rebríčku radí na 736. miesto. Vlastní tiež štvrtú najväčšiu firmu v Česku spoločnosť Agrofert. Podľa archívnych materiálov Ústavu pamäti národa bol v roku 1985 evidovaný ako agent ŠtB. Viac TU.

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy