Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Reklamácie po novom: Každý tovar budete môcť vrátiť do 7 dní!
Zdielať na

Reklamácie po novom: Každý tovar budete môcť vrátiť do 7 dní!

BRATISLAVA / V parlamente sa objavil zákon, ktorý pobúril obchodníkov. Podľa neho by totiž mali zákazníkom vrátiť hotovosť za tovar, ktorý im prinesú späť do predajne a to aj týždeň po jeho zakúpení. Predajcovia sa obávajú, že sa z nich stanú požičovne tovarov.

Predajne sa zmenia na požičovne

Predstavte si, že prídete do obchodu, kúpite si knihu, prečítate si ju a potom ju po týždni vrátite späť. No a obchodník vám bude musieť bez protestu vrátiť peniaze. Na podobnom princípe je totiž postavená novela Občianskeho zákonníka a obchodníkov pekne nahnevala.

"Tento zákon robí z nepotravinových obchodov požičovne tovarov. Predajcovia budú poškodený," upozorňuje analytik obchodu Ľubomír Drahovský.

Obchodníci nesúhlasia

Jeden z predkladateľov novely, poslanec za SMER Anton Martvoň, si myslí, že reakcie obchodníkov z kamenných predajní sú hysterické. Podľa Martvoňa ide najmä o to, aby sa zrovnoprávnili obchody, keďže aj pri internetovom predaji je zákonná lehota na vrátenie tovaru 7 dní. A pri podomovom predaji dokonca 15 dní.

"Všade hovoria, že náš zákazník je náš pán. Keď chceme niektoré veci upresniť a dať na európsky štandard, mali by nám dať ľudia šancu na túto tému aspoň diskutovať,"
vysvetľuje Anton Martvoň.

Paušál aj pôžička

Novela zákona sa však netýka len kamenných predajní, ktorých majitelia majú hlavu v smútku, ale aj nebankových subjektov či mobilných operátorov. Do siedmych dní by ste tak mohli odstúpiť od nevýhodnej pôžičky či predraženého telefónneho paušálu.

Otázkou zostáva, či sa podarí pripraviť takú verziu zákona, ktorá nám spotrebiteľom skutočne pomôže a zároveň poctivých predajcov nepoškodí. O tejto novele Občianskeho zákonníka, začnú poslanci rokovať v marci a ak ju schvália, začne platiť od polovice apríla 2014.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy