Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Hrozivá štatistika. Znečistený vzduch zabíja ročne milióny ľudí!
Zdielať na

Hrozivá štatistika. Znečistený vzduch zabíja ročne milióny ľudí!

BRATISLAVA / V dôsledku znečisteného ovzdušia zomrelo v roku 2012 na celom svete sedem miliónov ľudí. Vyplýva to z analýz Svetovej zdravotníckej organizácie. Jej zistenia dokonca poukazujú na spojitosť medzi srdcovými ochoreniami, dýchacími problémami a rakovinou.

Na Slovensku dýchame znečistený vzduch

Problematika znečisteného ovzdušia sa dotýka aj Slovenska. Na následky dlhodobo znečisteného ovzdušia u nás dokonca zomiera 20-krát viac ľudí ako pri autonehodách. Podľa záverov Európskej únie dokonca dýchame tretí najšpinavší vzduch spomedzi všetkých členských krajín a Úrad verejného zdravotníctva potvrdil aj priamy dopad na ľudské zdravie.

Ročne zomrie na následky dlhodobo znečisteného vzduchu takmer 6-tisíc ľudí. "Je dokázaný vyšší výskyt a úmrtnosť v dôsledku respiračných a srdcovo-cievnych ochorení," uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Lenka Skalická. Napriek tomu, že situácia u nás nevyzerá tak katastroficky, v konečnom dôsledku je oveľa horšia. Hodnoty drobných častíc prachu v ovzduší nie sú nárazové, ale dlhodobo vyššie ako v iných európskych štátoch. VIAC TU.

Problémy so srdcom kvôli ovzdušiu

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie súvisí so znečisteným ovzduším jedno z ôsmych úmrtí na svete, čo z neho robí najväčšie environmentálne zdravotné riziko. Takmer šesť miliónov obetí pritom pochádza z juhovýchodnej Ázie a západného tichomorského regiónu. Podľa zistení organizácie 3,3 milióna osôb zomrelo v dôsledku znečistenia vzduchu vo vnútorných priestoroch a 2,6 milióna v dôsledku znečistenia vzduchu vonku, a to najmä v chudobnejších a stredne rozvinutých krajinách týchto regiónov.

"Riziká znečistenia ovzdušia sú teraz omnoho väčšie, ako sa kedysi myslelo alebo chápalo, predovšetkým pre srdcové choroby a mŕtvice. Málo faktorov má dnes väčší vplyv na zdravie," uviedla Maria Neiro, riaditeľka sekcie verejného zdravia svetovej zdravotníckej organizácie. Dodala tiež, že zredukovanie znečistenia by mohlo zachrániť tisíce životov. Veľké znečistenie ovzdušia je často výsledkom zlých postupov v doprave, energetike, likvidácii odpadu, priemyslu a ďalších odvetviach.

SITA

Súvisiace články