Jasno
18°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Fatorexia a ortorexia. Nový postrach dnešnej doby
Zdielať na

Fatorexia a ortorexia. Nový postrach dnešnej doby

BRATISLAVA / S čoraz teplejšími slnečnými lúčmi postupne zhadzujeme aj oblečenie. Chtiac-nechtiac odhaľujeme rôzne časti tela, no nie každý z toho má radosť. Prehnaná upätosť na ideálne krivky vedie niektorých ľudí až k anorexii, či bulímii. No v ambulanciách sa psychiatri stretávajú aj s ďalšími vážnymi problémami.

Fatorexia a ortorexia

Prepchávanie sa jedlom - fatorexia, prehnané vyberanie si z tzv. zdravých potravín - ortorexia. Ide o nové poruchy? "Obidva pojmy sa opisujú v populárnych časopisoch ale my ich nepoznáme ako nové druhy poruchy
príjmu potravy,"
hovorí psychiatrička Natália Dymová.

Fatorexia a ortorexia sa v našej literatúre tak ako roky predtým anorexia a bulímia len udomácňujú. "Sú to symptómy prejavy porúch potravy. Ortorexia je doslova a do písmena zdravý spôsob stravovania. To nie je diagnóza, ale ak jedlo začíname triediť, vylučovať, eliminovať, začíname s jedlom manipulovať. Keď začíname riešiť, čo môžeme zjesť, čo môžeme vypiť, to je už choré, lebo nám začína život unikať pomedzi prsty," dodáva psychiatrička.

V uliciach neznámy pojem

Avšak zlé je aj to, keď nám je úplne jedno čo jeme a kedy. Fatorexia je prejedanie sa do nadrozmerných veľkostí. Oba pojmy však pozná len málo ľudí. "No netuším. Anorexiu a bulímiu poznám," hovorí obyvateľka Bratislavy.

Podľa psychiatričky je dôležité, aby sme sa stravovali pravidelne v pravidelných intervaloch a aby sme riešili aj ostatné veci. "Mnohí Slováci jednoducho vďaka dostupnosti preberajú medzinárodné kuchyne a nevšímajú si jedlá, na ktorých sme vyrastali roky. A pritom im to ani na žalúdok nemusí dobre vplývať," hovorí psychiatrička Natália Dymová.

Všetkého veľa škodí

Pri vete "ja sa stravujem zdravo a jem len bio potraviny" teda platí áno, ale s triezvou mierou. "Všetkého veľa škodí. Ak začínajú manipulovať s jedlom je to opäť len krôčik k anorexii či bulímii," dodáva psychiatrička. 

Na schudnutie nájdete zaručených rád, diét, receptov a odporúčaní neúrekom. Keď však potrebujete pribrať, tých rád je zrazu málo. Pritom ľudí, ktorí trpia podváhou, nie je málo. Chudé ženy chcú zväčša pribrať, aby mohli napríklad donosiť dieťa. Muži pre zmenu chcú vyzerať mužnejšie. Tím britských a kórejských vedcov však našiel riešenie! Je ním hormón lásky známy ako oxytocín. REPORTÁŽ TU. 

Súvisiace články