Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Tisíce krokov denne. Dôvody, prečo chodiť pešo
Zdielať na

Tisíce krokov denne. Dôvody, prečo chodiť pešo

MICHALOVCE / Hodina chôdze do mesta do práce, hodina chôdze naspäť domov. Kým ostatní jazdia na autách, dvojica žien chodí zásadne pešo. Nejde pritom o žiadne športovkyne. Auto, autobus, ani vlak vraj k životu nepotrebujú.

Poďakuje, ale nenastúpi

"Chodím celý život, od márnej márnosti, zdedila som to po mame," hovorí Katarína Puľaková. "Či prší, či sneží, idem stále," doplňuje matku dcéra. Šoférom to nejde do hlavy. Takmer vždy sa pri matke s dcérou pristaví nejaké vozidlo, ktoré im ponúkne odvoz. "Poďakujem, ale nenastúpim," hovorí dcéra.

Za všetkým stoja zdravotné problémy. Chôdza ich dokáže zmierniť a navyše je úplne zadarmo. Taktiež prospieva nohám aj chrbtici. "Mám problémy s platničkami," vraví mladšia z dvojice.

Ťažkosti vo vyššom veku

"Chôdza rozhodne nemôže nijako uškodiť. Práve naopak. Najmä ženám pomáha schudnúť a formovať bočné partie," vysvetľuje ortopéd Gabriel Valiska a dodáva, že "dokáže sa znížiť tlak, čo priaznivo pôsobí na organizmus človeka."

Ľudia už nechodia toľko ako kedysi. "Následky sa však môžu prejaviť neskôr vo vyššom veku," hovorí ortopéd. Generáciu bez pohybu čakajú operácie.

Súvisiace články