Oblačno
16°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Liek na kilogramy? Vyskúšajte jednoduchý recept...
Zdielať na

Liek na kilogramy? Vyskúšajte jednoduchý recept...

BRATISLAVA / Na schudnutie nájdete zaručených rád, diét, receptov a odporúčaní neúrekom. Keď však potrebujete pribrať, tých rád je zrazu málo. Pritom ľudí, ktorí trpia podváhou, nie je málo. Chudé ženy chcú zväčša pribrať, aby mohli napríklad donosiť dieťa. Muži pre zmenu chcú vyzerať mužnejšie. Tím britských a kórejských vedcov však našiel riešenie! Je ním hormón lásky známy ako oxytocín.

Ľahšie je schudnúť ako pribrať

Britskí a kórejskí vedci robili výskum zameraný na priberanie človeka. Údajne za pribúdajúce kilá môže dostatok hormónu lásky, takzvaného oxytocínu, v ľudskom tele. Pre mnohých je totiž oveľa ťažšie pribrať ako schudnúť.

"Chcel by som pribrať," priznal mladý muž. "Podľa mňa je ťažšie pribrať ako schudnúť," zamyslela sa opýtaná žena.

Oxytocín zvyšuje chuť do jedla

Výsledky výskumov však preukázali, že oxytocín vyplavený v krvi, zvyšuje chuť na jedlo. "Tento hormón bol nazvaný aj hormónom sýtosti, až neskôr premenovaný na hormón lásky, obchodu, vzťahov a emócii," vysvetľuje terapeutka Monika Herdová.

Tak predsa naši starí rodičia mali pravdu, keď tvrdili, že láska ide cez žalúdok. Rovnaké výsledky predsa vyšli aj tímu vedcov. "Centrum emócii je vlastne v žalúdku. Keď je telo na jednej vlne s emóciami, tak je vlastne všetko v úplnom poriadku," doplnila terapeutka.

Stres, nervozita a hádky spôsobujú nechuť

Ak sme však pod stresom, sme nervózni, či máme hádavé obdobie s partnerom alebo blízkymi, zasiahne to aj náš žalúdok. Jesť nám nechutí, obmedzujeme ho, alebo jednoducho odsúvame. "Žalúdok môže rebelovať a nemusíme mať chuť do jedla," vysvetľuje terapeutka.

Keď však stresy pominú, problémy odznejú alebo sa vyriešia, prinavráti sa aj chuť do jedla. Pokiaľ ale naše traumy trvajú dlho, či pochádzajú ešte z detstva, nechutenstvo nadobudne patologický rozmer.

Mentálna anorexia je však duševné ochorenie

Avšak v prípade mentálnej anorexie ide o ľudí, ktorí jedlo zakazujú a teda ich chudosť je výsledkom nejedenia a zákazov. "Ak však hovoríme o mentálnej anorexii, to je ochorenie duševné a v tomto prípade trpí alebo plače tá duša," dopĺňa terapeutka. Toto je ich spôsob, ako sa dožadujú pochopenia od svojich najbližších. "Tí ľudia však volajú o pomoc," upresňuje terapeutka.

Odborníci očakávajú, že podávanie syntetického hormónu oxytocín by chudým ľuďom pomohol zvýšiť chuť do jedla. Ak však nie ste anorektický prípad, len by ste radi mali nejaké to kilečko navyše, jednoduchšie je vyrobiť si oxytocín vlastným telom. Stačia vám k tomu dotyky, objatia, pohladenia, bozky, milovanie či masáže, ktoré spôsobujú vyplavovanie hormónu lásky.

Súvisiace články