Zatiahnuté
13°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Pribrali ste? Môže za to táto hnusná, dlhá zima!
Zdielať na

Pribrali ste? Môže za to táto hnusná, dlhá zima!

BRATISLAVA / Máte pocit, že ste ako taký medveď a každý jeden váš úkon vás stojí príšerne veľa energie? Nič si z toho nerobte. Podľa odborníkov je to vraj dokonca úplne normálne. Môže za to dlhá zima.

V tom, že mnohí máme akosi zrazu problém zapnúť sa do nohavíc sme z časti nevinne. Priberanie pred a počas zimy máme zakorenené hlboko v génoch. Nie nadarmo niektorí hovoria, že sú ako také tulene či tučniaky. "Tým, že sa skracuje deň, predlžuje sa tmavá fáza, tak reaguje organizmus na to aj u zvierat aj u ľudí. A tým pádom je taký kľudnejší," uviedla zoologička Martina Nemčeková.

Prejedáme sa, aby sme prečkali zimu

A tak ako zvieratá, sa mnohí z nás intuitívne prejedáme, aby sme, dostatočne zásobení, prečkali zimu, ktorá povedzme si úprimne, trvá už otravne dlho. "Je nám zima a aj preto siahame po potravinách s väčšou energetickou hodnotou, majú viac tukov cukrov, aby sme si prilepšili a cítili sa v pohode," tvrdí odborníčka na redukciu nadváhy Beáta Skybová.

"Ja osobne som za túto dlhú zimu pribrala skoro 5 kíl ale už sa teším na leto, keď to konečne pôjde všetko dole,"
hovorí Iva, webeditorka portálu noviny.sk Navyše, po iné roky bol už o takomto čase na trhu k dispozícii široký výber jarnej zeleniny.

Sme menej psychicky aktívni

Odborníčka na redukciu nadváhy má aj ďalší argument na to, prečo priberáme. "Tá dlhotrvajúca zima je príčina toho, že sme menej psychicky aktívni, čiže sa nám chce aj menej hýbať," hovorí Skybová.

Nič však netrvá večne a raz už predsa musí konečne prísť aj teplo! Dovtedy aspoň budeme mať ideálnu výhovorku, že za naše priberanie môže zimné počasie.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články