Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Toto sú najväčší zlodeji spánku...
Zdielať na

Toto sú najväčší zlodeji spánku...

Platí to u detí, ale aj u dospelých. Nedostatok spánku zachvacuje celú spoločnosť. Problém však nie je v tom, že vstávame skôr, ale do postele ideme oveľa neskôr, ako by sme mali. A čím ďalej, tým viac práve toto spánok ovplyvňuje... Čo nás teda od spania tak veľmi zdržuje?

Spánkové návyky od kolísky po hrob

Ako informuje portál týden.cz, lekári zaoberajúci sa životným štýlom na univerzite v americkom Aucklande sa rozhodli zistiť, čo deti a mladí pred spaním robia najčastejšie. Práve v tomto období sa totiž podľa nich vytvárajú spánkové návyky, ku ktorým sa ľudia prikláňajú po zvyšok života.

Niekoľko týždňov sledovali až dve tisícky dobrovoľníkov 24 hodín denne a zaznamenávali všetky aktivity.

1. Mňam, chladnička....

Kľúčová je vraj prvá hodina a pol pred tým, ako idete späť. Činnosti vykonávané v tejto dobe ovplyvňujú kvalitu spánku najviac. Ani sýta večera alebo vyjedávanie chladničky ľahkému zaspávaniu nepomáhajú.

2. Čo dávajú v telke?

Najväčším zlodejom spánku, minimálne u detskej a dospievajúcej populácie, je televízia. Priemerné americké školopovinné dieťa sa večer pozerá na televízor. To komplikuje spánok a v zásade platí, že čím viac je televízia zapnutá, tým dlhšie budeme čakať na spánok. Odborníci ale nevedia presne odpovedať, koľko času je možné pred televíziou večer stráviť, aby to nemalo škodlivý efekt na priebeh noci.

3. Počítač náš každodenný

Počítač stimuluje mozog a núti ho neustále pracovať. Svetlo z obrazovky má zase ovplyvňovať biologické rytmy. Mätieme tým vlastne náš organizmus, ktorý si začne myslieť, že deň sa ešte len začína.

"Domnievame sa, že modré svetlo ovlyvňuje produkciu hormónov, čo môže vyústiť do problémov so spánkom," tvrdia autori štúdie v časopise Pediatrics. Ak však predsa len, či už z pracovných dôvodov, ten svoj počítač musíte mať otvorený, neberte si ho do postele!

Nespavosť je aj podľa našich odborníkov jeden z moderných problémov dnešného človeka. Upozorňujú však aj niečo iné - pracovnú záťaž, nesústredenosť a stres. Ako tomu predísť? Posvietila si na to reportérka Stanislava Pavolová...

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO

ISIFA

Súvisiace články