Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
NASA chce uľahčiť astronautom spánok. Žiarovky nahradí LED svetlom
Zdielať na

NASA chce uľahčiť astronautom spánok. Žiarovky nahradí LED svetlom

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) chce pomocou novej generácie LED svetiel pomôcť astronautom s nespavosťou. Diódy majú v americkej časti Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) nahradiť žiarovky.

Siahajú po liekoch na spanie

Približne polovica ľudí pri pobyte v kozme skôr či neskôr siaha po liekoch na spanie, aby si oddýchla. NASA preto vyčlenila 11,2 milióna dolárov na to, aby znížila závislosť astronautov na liekoch. Výskum v alijašskom meste Anchorage zistil, že je potrebné rešpektovať denný a nočný cyklus ľudí a to aj pri ich náročnej misii v kozme.

"Keď je k dispozícii mormálne svetlo, ktoré do ocbhodov, škôl a nemocníc preniká oknami, ľuďom sa darí lepšie. Lepšie fungujú," uviedol lekár Smith Johnston, ktorý v NASA pracuje na zlepšení životného režimu kozmonautov.

Spánok pre astronautov nie je ľahká záležitosť. V ríši snov trávia obvykle šesť hodín, hoci im rozpis povoľuje o deväťdesiat minút viac. Náročný program a neobvyklé prostredie mikrogravitácie sú jedným z dôvodov, ktoré u nich vedú k nespavosti. "Stanica je hlučná, úroveň oxidu uhličitého je vysoká, nemáte sprchu, panuje tu úzkosť, pretože musíte podávať výkon. Predstavte si, že sú na vás 24 hodín namierené kamery," vysvetlil Johnston.

Dodal, že nedostatok spánku vedie k podráždeniu, depresiám, chorobám a chybám, čo je v obmedzených priestoroch orbitálneho komplexu nebezpečné. NASA chce preto zlepšiť pobyt na stanici tým, že do roku 2016 vymení žiarovky za LED osvetlenie, ktoré bude v závislosti na dennej dobe vydávať modré, belavé a červené svetlo. Zariadenie bude možné naprogramovať zo Zeme, alebo priamo z paluby ISS.

Modré svetlo najlepšie stimuluje mozog

Modré svetlo, pripomínajúce farbu oblohy, podľa expertov najlepšie stimuluje ľudský mozog. Telá astronautov vystavených tejto farbe svetla potláčajú melatonín, čo je hormón vyvolávajúci spánok. Produkujú aj fotopigment melanopsín, ktorý stojí za bdelosťou. Červená farba funguje presne naopak.

Navodenie prírodných cyklov by podľa Johnstona malo na stanici fungovať dobre. Problémom môže byť ale to, keď astronauti budú v dobe vyhradenej na spanie pozerať z okna. Slnečné svetlo odrážajúce sa od Zeme totiž môže zmiasť ich vnútorné biologické hodiny.

NASA taktiež lipne na tzv. spánkovej hygiene, ktorá posádku na ťažké podmienky pripravuje. Riešenie pomocou liekov je totiž považované za krajné, pretože astronauti sa musia v prípade núdzovej situácie ľahko prebudiť aj z tej najhlbšej fázy spánku.

Z výskumu by nemali mať úžitok len astronauti, ale taktiež pracovníci na smeny alebo ľudia trpiaci pásmovou chorobou pri dlhom cestovaní cez niekoľko časových pásiem.

Gangnam style v štýle NASA

Aj astronauti sú len ľudia a vedia sa pri svojej práci zabaviť. Svedči o tom aj video, ktoré sa objavilo na youtube.com. Astronauti z NASA si zatancoval tanec Gangnam style. Pozrite sa...

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články