Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vesmírna loď Dragon nesie zásoby na ISS
Zdielať na
Veda a technika

Vesmírna loď Dragon nesie zásoby na ISS

MYS CANAVERAL / Vesmírna nákladná loď Dragon americkej súkromnej spoločnosti SpaceX v sobotu odštartovala z floridského Mysu Canaveral so zásobami pre Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), ku ktorej by sa mala pripojiť v pondelok.

Bezpilotná loď Dragon mala šesťčlennej posádke orbitálneho komplexu viac než 2 200 kilogramov zásob priviezť už pred Vianocami, ale v polovici decembra bol štart dvakrát odložený kvôli nutnosti otestovať raketové motory.

Tento týždeň v utorok bolo odpočítavanie zastavené necelé dve minúty pred plánovaným štartom, podľa amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) kvôli problémom s pohonom nosnej rakety.

Námorná plošina

Na palube ISS sú teraz dve ženy - Talianka Samantha Cristoforetti z Európskej vesmírnej agentúry (ESA) a Ruska Jelena Serova. S nimi tam pracujú aj Američania Terry Virts a Barry Wilmore a Rus Alexandr Samokuťajev a Anton Škaplerov.

Spoločnosť SpaceX skoršie uviedla, že pri štarte Dragonu zamýšľala vyskúšať pristátie prvého stupňa rakety Falcon 9 na neukotvenej námornej plošine, plujúcej v Atlantiku 322 kilometrov severovýchodne od Mysu Canaveral. Spoločnosť už nejakú dobu testuje možnosť opakovaného využívania prvého stupňa rakiet, čo by prispelo k zníženiu nákladov letov do vesmíru.

Sobotný pokus sa ale nepodaril, raketa spadla do vody. "Bolo to blízko," pripustil šéf spoločnosti SpaceX Elon Musk. Dodal, že "tentokrát sme toho veľa nepokazili, a to je dobré znamenie do budúcna".

Dragon má okrem iného dopraviť posádke, vianočné darčeky. Na túto zásielku sa zrejme najviac teší Samantha Cristoforetti. "Hurá! Dragon letí na návštevu a prinesie darčeky," napísala na Twitteri po úspešnom štarte rakety z Mysu Canaveral.

Súkromné spoločnosti

SpaceX je teraz jednou z dvoch amerických súkromných spoločností, ktoré úradu NASA pomáhajú so zásobovaním ISS. Posledný pokus o vyslanie zásob na nákladnej lodi Cygnus, ktorá patrí spoločnosti Orbital Sciences, skončil na konci minuloročného októbra explóziou nosnej rakety Antares krátko po štarte zo štátu Virginia.

Zdielať na

Súvisiace články