Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Dragon dopraví v utorok na ISS prvú 3D tlačiareň
Zdielať na

Dragon dopraví v utorok na ISS prvú 3D tlačiareň

ISS / K Medzinárodnej vesmírnej stanici má v utorok doraziť súkromný kozmický kamión Dragon americkej spoločnosti SpaceX. Podľa vesmírnej agentúry Spojených štátov NASA dopraví na orbitálny komplex zhruba 2,3 tony zásob, materiálov k biologickým experimentom a rôzne zariadenia, vrátane 3D tlačiarne, ktorá sa stane prvým takým prístrojom na obežnej dráhe.

Dragon sa k ISS pripojí pomocou robotického ramena, ktorého má loď podľa časového rozpisu uchopiť o 13:04 SELČ. Zo stanice bude rameno ovládať astronaut Európskej vesmírnej agentúry (ESA) Alexander Gerst za asistencie amerického astronauta Reida Wisemana.

Smer vetra

Medzi nákladom poslaným na vesmírnu stanicu je napríklad špeciálne zariadenie RapidScat k meraniu rýchlosti a smeru vetra nad oceánmi alebo 20 myší, ktoré poslúžia vedcom ku skúmaniu vplyvu dlhodobého pobytu v podmienkach mikrogravitácie na organizmus.

Veľkému záujmu sa teší prvá 3D tlačiareň vo vesmíre, ktorá umožní rýchlu a lacnú výrobu potrebných dielov priamo na obežnej dráhe. Posádka ISS tak nebude musieť čakať až na ďalší zásobovací let nákladnej lode.

Výsledky bádania

Dragon sa na Zem vráti v polovici októbra, kedy pristane vo vodách Tichého oceánu. Z vesmíru dopraví 1,5 tony najrôznejšieho materiálu, vrátane starších zariadení a výsledkov vedeckého bádania.

Súvisiace články