Jasno
13°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Miliardový program Galileo sprevádzajú problémy
Zdielať na

Miliardový program Galileo sprevádzajú problémy

Zdroj: European Space Agency

BRATISLAVA / Osud dvoch satelitov Galileo, ktoré omylom vypustili na nesprávnu obežnú dráhu doposiaľ nie je známy. Tento globálny navigačný systém, ktorý mal predčiť ostatné, sprevádzajú problémy od začiatku. Prestížny projekt mal začať už v roku 2008.

Európska obdoba navigačného systému GPS či ruského Glonass sa ocitla v problémoch, keď nosný systém vyniesol družice na nesprávne miesto, presnejšie viac ako tritisíc kilometrov od plánovanej pozície, píše The Wall Street Journal

Dva satelity boli v piatok vypustené do vesmíru z kozmodrómu vo Francúzskej Guyane ruskou nosnou raketou Sojuz. Štart prebehol bez problémov 

Údajne došlo k vážnej poruche, ktorú je teraz nevyhnutné prešetriť. Chyba ale nie je v satelitoch.

European Space Agency

Lepší ako ostatné

Galileo mal byť presnejší ako ostatné navigačné technológie. Sľuboval s väčšou presnosťou lokalizovať objekty na našej planéte a mal výrazne zlepšiť životy ľudí. 

Doposiaľ sme sa mohli spoliehať na americký GPS, ktorý pracuje s odchýlkou niekoľko metrov. Galileo ponúkal dokonca presnosť na niekoľko centimetrov.

Mal mať množstvo praktických výhod vrátane pružnejšieho systému spoplatňovania na diaľniciach, efektívnejšieho riadenia letovej prevádzky, presnejšej navigácie pre lode, či pomáhať nevidiacim, píše BBC.

Mal ľuďom pomôcť určiť nielen kde sa nachádzajú v rámci ulice, ale aj presnú polohu v budove. "Galileo sľubuje vyššiu presnosť ako GPS," vyhlásil nedávno šéf vesmírneho programu CGI, kanadskej technickej spoločnosti, ktorá v rámci projektu vyvíjala niektoré komerčné aplikácie.

"Komerčná služba má potenciál zlepšiť výkonnosť existujúcich lokalizačných služieb pre všetky skupiny užívateľov," vysvetľoval vysoké ciele Carlo des Dorides výkonný riaditeľ GSA, regulačného orgánu pre európske programy družicovej navigácie.

Galileo mal, čo sa týka presnosti, excelovať najmä v osídlených regiónoch. V zastavaných oblastiach sa môžu užívatelia pred satelitmi ľahko skryť. Vysoké budovy v okolí totiž výrazne znižujú presnosť.

Jeho výhody potvrdili aj testy, v ktorých vykazoval väčšiu presnosť, ako konkurenti GPS a Glonass.

Veľké sľuby, žiadne výsledky

Od začiatku však tento multimiliardový kozmický program sprevádzajú problémy. Spustiť ho mali už v roku 2008, avšak pre nezhody partnerských krajín mal celý proces meškanie, píše nemecký Focus.

European Space Agency

Experti teraz zisťujú príčinu zlyhania a aj to, aký bude osud družíc. Zatiaľ nie je známe, či budú družice schopné dostať sa na správnu obežnú dráhu. Momentálne sú satelity bezpečne kontrolované operačným centrom Európskej vesmírnej agentúry.

Súvisiace články